O2 Niveauer i mennesker

04/05/2010 by admin

O2 Niveauer i mennesker

Cellerne i kroppen kræver ilt eller O2, at holde sig i live og til at fungere ordentligt. Ilt niveauer kan variere stærkt fra den ene dag til næste og selv inden for en enkelt dag, især i mennesker med luftvejsproblemer. Abnormiteter i O2 i blodet kan være et tegn på sygdom eller sundhedsmæssige problemer. Målinger af iltindhold er én måde at sundhedspersonale vurdere en patients helbred.

Hvad er Normal?

Ifølge Mayo Clinic, kan ilt niveauer måles ved hjælp af enten en blodprøve eller en lille skærm placeret på fingeren, der er kendt som en pulsoximeter. Arterielt blod gas eller ABG, er testet fra en blodprøve. Sammen med O2 niveau måler denne test surhedsgrad af blodet og niveauet af kuldioxid i blodet. Pulsoximeter måler mætning af O2 i blodet og bruges som et estimat af O2 i blodet. Læsninger mellem 95 og 100 procent anses for normalt i de fleste tilfælde.

Lavt iltindhold

En pulsoximeter læsning under 90 procent er diagnostisk hypoxæmi eller lavt blod ilt. Det kan være forårsaget af luftvejssygdomme som lungekræft, kronisk obstruktiv lungesygdom, interstitiel lungesygdom, cystisk fibrose eller lungebetændelse. Andre forhold såsom stød eller medfødt hjertesygdom kan også udløse lavt iltindhold. Lave niveauer af O2 kan forårsage åndenød, træthed, irritabilitet, hovedpine og koncentrationsbesvær. Iltindhold, der fortsætter med at falde kan være en medicinsk nødsituation og kræver indlæggelse.

Høj ilt niveauer

For meget ilt kan også forårsage problemer. Hjernen hos en person med høj ilt niveauer kan ikke sende signaler til kroppen til at trække vejret. Dette er en bekymring for en person med søvnapnø, en tilstand, hvor en person stopper vejrtrækning med jævne mellemrum mens du sover. For at undgå problemer med høj O2, kan ilt niveauer være justeret ud fra ABG niveauer eller puls oximeter målinger.

Iltbehandling

Oxygen terapi kan være behov for folk, der ikke er i stand til at få tilstrækkelig ilt ind i deres system. Ilt kan være påkrævet i på kort sigt for mennesker, der har skader på deres lunger, eller det kan være nødvendigt på lang sigt i mennesker, der har kronisk lungesygdom eller søvnapnø. Målet med ilt terapi er at opbevare blod ilt niveauer inden for normalområdet, som hjælper med at forhindre skader til hjerte, lunger og hjerneceller. Nogle mennesker har brug for ilt terapi kun under søvn eller under træning. Efter O2 terapi, en person kan føle sig mere energisk og udhvilet.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com