Hvordan adskiller osmose fra dialyse?

08/03/2012 by admin

Definition

Osmose er diffusion af vand gennem et selektivt permeabel membran, som er en barriere, der har huller store nok til at tillade vandmolekyler at passere men lille nok til at blokere bestemte molekyler som salt eller glukose. Vand med opløste stoffer (stof opløst i vand) diffunderer fra et område med lavere koncentrationen af opløste stoffer til et område med højere koncentration indtil koncentrationer på begge sider af membranen er ens.

Dialyse er adskillelsen af mindre molekyler fra større molekyler ved hjælp af en differentieret permeabel membran (ligesom den semipermeable membran for osmose). Denne membran har huller, der tillader mindre molekyler at passere mens blokerer for større molekyler i en løsning.

Vægt

Osmose beskæftiger sig med hvor meget opløsningsmiddel (stof, som opløser et andet stof når kombineret) passerer gennem membranen, mens dialyse omhandler hvilken type af opløst stof (dvs., natrium, protein, glukose) passerer igennem.

For eksempel, når du undersøger ligevægtskoncentrationen mellem vand og opløste stoffer i en animalsk celle vs. det ekstracellulære miljø, bruges osmose til at bestemme hastigheden af, hvor meget vand går ind og ud af cellen.

I dialyse, såsom at fjerne giftstoffer fra syge nyrer, små molekyler, som urinstof, er filtreret efter den differential permeabel membran mens større molekyler, som protein og stivelse, er ikke.

Applikationer

Selvom begreberne osmose og dialyse er ens, har de forskellige anvendelser inden for ernæring, biologi og medicin. Osmose er brugt til at forklare naturlige fænomener såsom hvorfor en ferskvandsfisk dø, hvis det er sat i havet eller hvordan affald produkter er fjernet i blodbanen. Vand behandling planter brug osmose til at filtrere uønskede opløsningsmidler fra vand som en del af deres rensning og kloakering.

Dialyse er en proces, ofte brugt i medicin til at hjælpe patienter med mislykkede nyrerne fjerner affald fra blodbanen. Arterielt blod flyder fra patienten til dialyse maskine, der indeholder dialyse slangen (en lang, snoet cellofan rør), der fungerer som en varierende permeabel membran. Omkring dette rør er en løsning, kaldet dialysat, en løsning, der indeholder isotonisk koncentrationen af alle komponenter, der skal forblive i blodet uden sine affaldsprodukter. Og så, affald flow af blod i den dialysat hurtigere end de vender tilbage. Derefter, den isotoniske løsning vender tilbage til blodet til at opretholde en ordentlig opløste koncentration.

Dog erstatter dialyse ikke fuldt ud funktionen af nyrerne fordi processen ikke producerer erytropoietin, et hormon, der regulerer produktionen af røde blodlegemer, og calcitrol (en form for D-vitamin).


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com