Arvet vs lærde træk

10/01/2012 by admin

Hver organisme på planeten er et enestående værk af biologisk art modelleret af milliarder af gener, der bestemmer vores identitet. Med hensyn til mennesker er hver enkelt anderledes. Nogle mennesker har blå øjne, nogle mennesker har brunt hår, nogle mennesker kan male, nogle mennesker kan synge. Det er disse egenskaber, både lært og arvet, der bestemmer, hvad vi er. Forskellene mellem to er enorme faktisk.

Grundlæggende

Med hensyn til træk har vi to typer, der er synlige overvejende. Lært og arvet, udgør disse træk alt om alle levende ting, fra mikroorganismer til større, mere komplekse liv. Ved første øjekast, forskellen er indlysende: lært træk er færdigheder og andre forskellige mentale processer. Nedarvede egenskaber omfatte en fuldstændig fysisk karakter, fastlæggelse af, hvad en organisme ligner. Selvom det kan være lyden i et omfang, er der forskellige undtagelser, ligesom instinkter, der modsiger denne grundlæggende regel.

Lærde træk

Lærde træk er generelt adfærdstræk fremstillet ved en given organisme at korrespondere med dets miljø og dets overlevelse behov. Disse er ikke arvet, og skal læres i den organismes levetid gennem observation af trial and error. Disse opførsel er lært, og meget ofte påtvunget den givne organisme for at berige overlevelse. For eksempel, mens mange pet hunde er housebroken, det er ikke en egenskab eller færdighed, at de er født med, det er noget, der skal læres. Hos mennesker er instinkt at undgå smerte eller skade en færdighed, der er lært i hele vorden, hvilket er grunden til menneskelige babyer kan være så sårbare over for farlige forhindringer rundt i hjemmet. Disse træk kan læres på grundlag af trial-and-error gennem en serie af stimulus-respons begivenheder, som er blevet påvist med katte, hunde og gnavere.

Arvelige træk

Nedarvede karaktertræk er træk, der, som deres titel antyder, nedarves fra forældre. Disse omfatter normalt fysiske egenskaber, herunder øjenfarve, højde, hudfarve, hårfarve og modtagelighed for visse sygdomme som diabetes. Der er debat om, hvorvidt visse adfærd kan nedarves, hvilket betyder, at vores adfærd og præferencer er indkodet i vores gener fra fødslen, som nedarves af vores forældre. Jo mere accepterede teori er at de fleste adfærd er et produkt af en organismes omgivelser, men som vi vil se, der er undtagelser og grå områder til denne tankegang, som sådan med instinkter og andre adfærd, der er enestående i, at deres eksistens er tydelig fra fødslen.

Enestående tilfælde

Der er flere tilfælde i hele dyreriget, der gør de generelle principper for arvelig og lærde træk usikker. For eksempel, flyve blandt fugle er anses for at være en lærd træk, der er vedtaget af hatchlings ved at se deres forældre. Det kan diskuteres, da nogle fugle synes at være i stand til at flyve selv, hvis de er født i et rugeri og rejst af mennesker, hvilket angiver, at det er en arvelig egenskab. Mens nogle af disse træk kan være tvivlsomt med hensyn til om de er arvet eller lært, arvet andre adfærdstræk, ligesom instinkter, helt sikkert.

Instinkter

Instinkter er defineret som den medfødte komplekse adfærd af enhver given organisme, der ikke er lært, men nedarvet, hvilket gør dem meget unikke adfærdsmæssige træk. Et berømt eksempel på en meget unik instinkt i dyreriget er funktionsmåden for bueskytte fisk, som spytter strømme af vand på insekter i udhængende træer, forårsager dem til at falde i vandet hvor de kan spises. Når æggene af leatherback skildpadder klækkes, hatchlings' straks løbe rundt for ocean, en anden berømt eksempel på dyr instinkt. Menneskehandel, er seksuelt begær blevet beskrevet som et instinkt, samt andre naturlige adfærd som sovende, facial perception og lære sprog. Anothern instinkt at nogle teorier tyder på er instinktive hos mennesker er en følelse af retfærdighed, som vi har set med undersøgelser foretaget af University of Oregon's Bill Harbaugh.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com