Ligheder & forskelle af stivelse & glykogen

05/05/2012 by admin

Ligheder & forskelle af stivelse & glykogen

Polysaccharider, som stivelse og glycogen, er komplekse kæder af kulhydrater består af monosakkarid enheder, såsom glukose. Planter og dyr lagre overskydende energi til senere brug eller som strukturel støtte. Dyr oprette stivelse ito lagre uudnyttede energi til senere, mens dyr gemme glycogen til samme formål. Både stivelse og glycogen nedbrydes til monosakkarider.

Glykogen

Når dyr skjult glucose i glykogen, glykogen lagres primært i lever og muskler. Ikke kun er glykogen lagret i leveren, det er hovedsageligt produceret af leveren. Processen med at konvertere glukose til glykogen kaldes glycogenese. Når kroppen har brug for glukose fordi dens blodsukker niveau er blevet for lav, frigiver kroppen glukagon (et hormon) for at begynde processen med glycogenolyse, som er fordelingen af lagret glykogen til glukose.

Stivelse

Stivelsen er fremstillet i planter gennem fotosyntese, en proces, der kræver lys. På grund af variationer i vejret er oplagring af stivelse i planter meget vigtigt at sikre energi hele året. Planter nedbryde stivelse til brug via en proces kaldet hydrolyse, som er den samme proces dyr bruger til at nedbryde stivelse. En af former for stivelse er uopløselige (ikke kan opløses i vand) og den anden er opløselige.

Glykogen og stivelse struktur

Strukturer af glykogen og stivelse har ligheder og forskelle. Stivelse har to strukturer, amylose og amylopectin. Amylose struktur adskiller sig til stivelse og er ikke fundet i glykogen. Amylopectin struktur findes i både glykogen og stivelse. Denne form for polysaccharider har alfa 1-4 glykosidbindinger og alpha 1-6 glykosidbindinger, ifølge City University of New York, Brooklyn College. Amylopectin struktur i glykogen omfatter yderligere glukose molekyler.

Stivelse i dyr

Stivelse er i mange af de fødevarer, som mennesker og dyr spiser, såsom hvede, ris, majs, havre og byg. Når et dyr forbruger stivelse, er det opdelt i forskellige monosakkarider (simple sukkerarter såsom glucose). Hvis et dyr ikke straks bruger det havarerede stivelse (eller glucose), er det konverteret fra glukose til glykogen til opbevaring. Mennesker kan ikke gemme stivelse som stivelse.


Relaterede artikler

© 2019 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com