Lunge kræft stråling bivirkninger

11/26/2010 by admin

Ifølge American Cancer Society, lung cancer er den næstmest udbredte form for kræft i mænd og kvinder, men det dræber langt flere mennesker hvert år end nogen anden form for kræft. Stråling, som ødelægger kræft celler samt raske celler i nærheden, sker normalt i et par minutter hver dag over en periode på flere uger. Der er mange mulige bivirkninger af denne behandling.

Træthed

En person, der gennemgår strålebehandling kan have meget lidt energi. Træthed, der sætter ind efter tre eller fire uger af terapi, kulminerer i slutningen af serien og gradvist flader ud. Det kan tage en måned før energi niveauer er tilbage til normal. Træthed er en generende bivirkning af stråling, og i ekstreme tilfælde kan det være invaliderende. En person i behandling kan være nødvendigt at tempoet hans aktiviteter og tage eftermiddag lur.

Misfarvning af huden

Kort efter start strålebehandling, kan en patient bemærke, at den behandlede hud er rød. Rødme intensiverer indtil rækken behandling er afsluttet, og i løbet af næste par uger den røde hue bliver tan og huden bliver tør. Patienten bør brug mild sæbe og varmt vand til at vaske det berørte hud. Fugtighedscreme med aloe vera og kortison creme anbefales til tør hud og kløe, henholdsvis.

Hoste og synkebesvær

Fordi lungerne er tæt på spiserøret, kan en patient gennemgår strålebehandling have en lejlighedsvis tør hoste eller synkebesvær. Han kan konstant føler som om noget er fast i halsen, så spiser bliver ubehageligt. Han kan spise mindre og mindre, og inden længe han begynder at tabe. Kosttilskud (Boost eller sikre) kan være nødvendigt at sikre tilstrækkelig kalorieindtag.

Lave blodtal

Blodtal drop i løbet af strålebehandling, men faldet er meget mere drastiske, når behandling er i forbindelse med kemoterapi. Lave blodværdier betyde, at antallet af hvid blod celler (bekæmpe infektion), røde blodlegemer (transportere ilt til væv) og blodplader (assist med koagulation) er mindre end ideelt. Den person, der gennemgår strålebehandling kan derfor udsat for forkølelser og andre infektioner. Han kan også føle sig træt og knuse let, selv i mangel af stumpe traumer.

Stråling Pneumonitis

Strålebehandling ødelægger sunde Lungeceller ved at eliminere ondartede tumorceller. To uger til ni måneder efter behandling, kan stråling pneumonitis (betændelse i lungerne) sætte. En person kan have åndenød, hoste og feber. Han kan også være i stand til at tage dybe indåndinger. Stråling pneumonitis er normalt løst med steroider. Hvis betingelsen er venstre ubehandlet, det kan føre til fibrose (ardannelse) i lungerne, hvilket resulterer i permanent skade.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com