Virkningerne af kemoterapi på motorik

10/15/2011 by admin

Mens det ikke er normalt betragtes som en umiddelbar og direkte bivirkning af kemoterapi, der er bevis for at kemoterapi kan påvirke motoriske færdigheder som en neuro-kognitive sent effekt. Mens nogle tab af koordination er forbundet samtidig med kemoterapi, er andre tegn på beskadiget motorik mere langtidsholdbare. I tidligere undersøgelser, denne effekt syntes mere fremtrædende i børn, men ny forskning viser det findes væsentligt i den voksne befolkning så godt.

Forsinkede virkninger

Forsinkede virkninger er bivirkninger af kemoterapi, der kommer om en rimelig mængde tid efter kemoterapibehandling. Undertiden, virkningerne sidste en lang periode eller går ikke væk. De er ofte ikke direkte forbundet med kemoterapi, eftersom de opstår efter en span af tid er gået, siden kemoterapibehandling. Ofte gange, forringer den kendsgerning, at de opstår senere opmærksomhed fra deres alvor og betydning, når de overvejer kemoterapi som en fremgangsmåde til at bekæmpe kræft. Effekt på motoriske færdigheder efter kemoterapi falder ind under denne kategori.

Typer af kræft forbundet med neurokognitive sent effekter

Akut lymfoblastær leukæmi og hjerne tumor kræftformer, især hos børn, er mest forbundet med neuro-kognitive sent effekter. Det skyldes, at højere doser af kemoterapi bruges til at behandle disse farlige typer af kræft, fører til mere neuro-kognitive sent effekter.

Mineralizing Microangiopathy

Mineralizing microangiopathy indebærer forkalkning af basale ganglier i den hvide substans i hjernen ved behandling af akut lymfoblastær leukæmi. Bivirkninger af denne mineralisering er problemer med motorik, samt hukommelse og koncentration. Forskning i første omgang pegede denne effekt hos børn, som de viste spørgsmålene mere let. Dog ved forske voksne, udstillede en tilsvarende procentdel de samme sene effekter.

Ataksi

Ataksi er en tilstand, hvori man mister kontrollen over deres bevægelse eller mister fluiditet i bevægelse som følge af skader til lillehjernen. Det er også omtales som isammenhæng. Lillehjernen er del af hjernen, der styrer motorik og kan blive beskadiget af kemoterapi, der forsøger at behandle kræft i hjernen. Mens ataksi kan være mere bredt er varierede end motorik, balance og overordnet koordinering, det en type af tab af motoriske færdigheder tilknyttet kemoterapi.

Langsigtede virkninger

Mens flere gross motor mangler i koordinationen og balancen ofte aftage som kemoterapi er bremset og færdig, kan mindre problemer med finmotorik sent effekter, der vare i længere perioder eller ikke går væk nogensinde. Hvorvidt effekten af kemoterapi på motorik er reversibel bestemmes ofte på et sag til sag afhængigt af patient, typen og sværhedsgraden af cancer og kemoterapi regime.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com