Fordele & ulemper af GM-afgrøder

07/05/2010 by admin

Fordele & ulemper af GM-afgrøder

Emnet for genetisk ændring af afgrøder, som indebærer, at ændre deres grundlæggende DNA gennem genteknologi, er kontroversielt. Nogle peger på fordelene ved sådanne afgrøder og tyder på, at denne teknologi kunne løse alle former for mad problemer, hvis de anvendes korrekt. Andre hævder, at de er fyldt med risiko. GM-afgrøder har en række fordele og ulemper.

Mere mad

Genetisk modificerede fødevarer producere større høstudbytte, og så nogle har foreslået det som en løsning til at løse sult i udviklingslande. Også, selv om frø koste mere op foran, udbyttet er så stor, at disse afgrøder er billigere at producere i det lange løb.

Reduceret behovet for pesticider

Landmænd behøver ikke at bruge så meget pesticider og herbicider på afgrøder, hvorved skader på miljøet. De har også reducere mængden af arbejdskraft for at dyrke afgrøderne.

Bedre fødevarekvalitet

Mad kvaliteten er bedre. Genetiske ingeniører kan forårsage en frugt eller grøntsag til bo friskere længere, forlænge dens holdbarhed. De kan også blive manipuleret til at modstå års tørke eller andre ekstreme vejrforhold mens det stadig giver en god afgrøde udbytte. Ingeniører kan også tilføje vigtige vitaminer til den mad, der mangler.

Større risiko for allergi

Allergi udgør en risiko i en genetisk ændring af fødevarer. Hvis ingeniører tager et gen fra en mad og bruge det i en anden, kan det udløse allergi i den person, der er allergiske over for den første mad og vidste ikke det var i andet. Blande gener på tværs af arter har potentiale til at skabe nye allergener som godt.

Destabilisering af økosystem

Genetisk ændring af fødevarer kunne skade andre organismer og forstyrre balancen i økosystemet. Hvis ingeniører eliminere en skadedyr fra afgrøden, kunne det fjerne en fødekilde for et dyr. GM-afgrøder kan også være giftigt for organismer.

Oprettelsen af nye sygdomme

Nogle ændringer indebærer bakterier og vira, så nogle mennesker bange for, at denne teknik kunne skabe nye sygdomme. Også, skadedyr kunne absorbere gen i den genmodificerede afgrøde og bliver resistente over for sprøjtemidler og andre midler til at fjerne dem.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com