Om fordærve sår

10/15/2010 by admin

Om fordærve sår

Fordærve sår, også kendt som aftøs sår, er små smertefulde sår inde i munden. De er mest almindeligt forekommende på foring af læber og kinder, men kan også forekomme på gummerne og tungen. De kan have flere årsager, men infektion synes ikke at være involveret. Fordærve sår er meget udbredte; en ud af fem mennesker er ramt på ethvert givet tidspunkt.

Identifikation

Fordærve sår vises som overfladisk hvide eller gule fordybninger omgivet af en rød kant. I modsætning til forkølelsessår, de vises ikke på læberne og er ikke smitsom. Nogle mennesker mærke en prikkende fornemmelse for en dag eller to, før en ny ondt bliver synlige.

Risikofaktorer

Hvorfor fordærve sår forekomme hos nogle mennesker, men ikke i andre, er ikke godt forstået, men der er nogle anerkendte risikofaktorer for at udvikle sår. Disse omfatter en familie historie af hyppige fordærve sår, rygning, iført gebis, autoimmune sygdomme såsom lupus, en historie om fødevareallergi, og ernæringsmæssige mangler. Nogle undersøgelser har fundet, at tandpasta indeholder natrium lauryl sulfat kan bidrage til fordærve sår.

Type

Læger og tandlæger genkende tre typer af canker sår--mindre, større, og herpetiform. Mindre canker sår er langt den mest almindelige og består af et lille, smertefulde oval sår, der heler uden ardannelse i et par uger eller mindre. Store fordærve sår har samme generelle udseende, men er meget større, har en uregelmæssig kant og ofte efterlader betydelige ardannelse når de helbrede. De sidste tider i måneder eller år. Herpetiform canker sår er så navngivet, fordi de ligner forkølelsessår, som er forårsaget af herpes simplex virus. Dog herpetiform canker sår er ikke smitsom og deres årsag er ukendt.

Tidsramme

Fordærve sår kan forekomme hos mennesker i alle aldre, men de er mest almindelige i mennesker mellem 10 og 30 år gamle. Det første udbrud forekommer normalt i løbet af ungdomsårene, og udbrud bliver mindre hyppige med aldring. Den hyppighed, med hvilken fordærve sår opstår varierer meget, fra én eller to gange om året på nær kontinuerlig udbrud.

Betydning

Typiske canker sår er et irritationsmoment; de angiver ikke en underliggende sundhedsmæssige tilstand. Hyppige og alvorlige udbrud af fordærve sår kan dog det første tegn på en auto-immun sygdom som Crohns sygdom eller lupus. Tilbagevendende fordærve sår kan også være forårsaget af HIV-infektion, vitaminmangel eller allergi.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com