Om forbindelsen mellem MS & ledsmerter

02/11/2011 by admin

Om forbindelsen mellem MS & ledsmerter

Multipel sklerose eller MS er en sygdom i centralnervesystemet eller CNS, der består af hjerne, rygmarv og synsnerverne. Nerve fibre fra CNS er belagt med en isolerende kappe kaldet myelin, der fungerer til at muliggøre hurtig overførsel af nerveimpulser; mennesker med MS oplever myelin ødelæggelse. Når myelin er ødelagt, nervesignaler afbrydes, og en lang række neurologiske symptomer kan resultere. Fælles smerte forekommer ofte i MS-patienter.

Årsager

I øjeblikket er årsagen til MS ukendt. Det er bredt menes at være en autoimmun sygdom, eller en, hvor kroppen angriber sine egne væv, i dette tilfælde myelin. Italiens Dr. Paulo Zamboni for nylig gjort overskrifterne når udgav han en research projektresultater viser, at MS kan faktisk være en vaskulær sygdom. Genetik menes at spille en rolle som er miljøfaktorer; men mere forskning er nødvendig for at forstå hvilken rolle, de spiller.

Frekvens

Ifølge den National dissemineret sklerose samfundet har cirka 400.000 mennesker i USA multipel sklerose, med en ekstra 200 bliver diagnosticeret hver uge. MS er mere almindelig hos kvinder end hos mænd; skøn intervallet mellem to og tre gange mere fælles. MS er normalt diagnosticeres i alderen 20-50, selvom der er mange undtagelser til denne regel.

Typer af MS

MS sygdom kurser varierer. Den mest almindelige type er relapserende-remitterende MS eller RRMS, hvor patienter har perioder af tilbagefald af sygdomsaktivitet efterfulgt af perioder med remission, hvor nogle eller alle deres myelin reparationer på sin egen. Progressive kurser af MS er også observeret mindre hyppigt; hvor patienter oplever en gradvis nedgang i neurologiske funktion uden perioder med remission og/eller myelin reparation. Nogle patienter vil starte ud med RRMS, men over tid deres sygdom bliver mere progressive karakter.

Symptomer

MS har potentiale til at påvirke ethvert system i kroppen og som sådan kan forårsage en bred vifte af symptomer, der varierer fra person til person. National MS Society viser mere almindelige symptomer herunder: træthed, følelsesløshed, synsproblemer, depression, spasticitet, muskelsvaghed og gåture, balance og koordination problemer. Mens MS ikke påvirker leddene direkte, er smerter i knæ og hofter et almindeligt symptom. Denne smerte kan skyldes mennesker går med en ujævn gangart. Gangart kan blive påvirket af følelsesløshed i ben og fødder, balance problemer, spasticitet og træthed.

Behandlingsmuligheder

Der er ingen kur for MS, men flere behandlingsmuligheder findes. Der er flere FDA-godkendt sygdomsmodificerende medicin herunder: Avonex, Betaseron, Rebif, Tysbari, Copaxone, Extavia og Novantrone. Disse stoffer menes at mindske sygdomsaktivitet hos patienter med recidiverende former for MS. Desuden bruges mange forskellige lægemidler rettet mod behandling af symptomer direkte. Rehabilitering er ansat som symptomer kræver det; fysisk terapi har vist sig at være nyttige i at reducere ledsmerter. Supplerende praksis rettet mod livsstil, anbefales motion og ernæring som godt.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com