Hvad er trøske i munden?

04/24/2013 by admin

Hvad er trøske i munden?

Trøske i munden, mere almindeligt kaldet oral trøske, er en overvækst af Candida Albicans svampen, en gær-lignende organisme, der naturligt lever i folks tarme, skind og munden. Disse organismer typisk forekomme i meget små mængder, og er afbalanceret ud af de gode bakterier i vores kroppe. Når denne normale balance er forstyrret, Candida får lov til at formere sig hurtigt og kan resultere i mundhulen. Lære årsager, symptomer og behandlinger af trøske i munden.

Symptomer

De almindelige symptomer på oral trøske omfatter udvikling af hvide, hævede pletter på tungen, indre kinder, tonsiller, tandkød, hals eller ganen. Disse læsioner ofte ligner hytteost, og vil bløde lidt, når de er børstet eller skrabet. I svære tilfælde sprede læsioner i spiserøret, som forårsager problemer med synkebesvær og feber. Personer med svækket immunforsvar kan have trøske i munden spredt sig til andre dele af kroppen, såsom huden, lever eller lunger.

Årsager

Visse medicin og sygdomme kan forstyrre balancen af mikroorganismer i kroppen, resulterer i et tilfælde af oral trøske. Medicin, der kan udløse Candida overvækst omfatte antibiotika, p-piller og kortikosteroider. Sygdomme, der svækker immunsystemet kan også stimulere væksten af trøske i munden. Nogle af disse medicinske tilstande omfatter HIV, AIDS, kræft, multipel sklerose (MS), ukontrolleret diabetes, seglcelle anæmi og Crohns sygdom. Trøske er undertiden ses i protese wearers og spædbørn, der sutter på en sut.

Diagnose

En læge eller en tandlæge normalt diagnoser oral trøske ved at undersøge patientens mund. Hvis han steder nogen af de karakteristiske hvide legioner, vil han let scape sår til at undersøge området nedenunder. En vævsprøve normalt udtages og undersøges under et mikroskop. Hvis lægen mener, drosler har spredt sig i spiserøret, kan han tage en hals kultur, som kræver let skrabning bagsiden af halsen med en steril vatpind.

Behandlinger

Trøske i munden er typisk behandles med anti-svampe medicin. Den foreskrevne medicin er generelt truffet for 10 til 14 dage, og er tilgængelig i tabletter, væsker eller sugetabletter. Hvis en anden medicinsk problem forårsaget udbruddet af oral trøske, så den sundhedsmæssige tilstand skal også behandles. Protese wearers burde få bedre montering proteser. Diabetikere skal måske have deres medicin justeret. De lider af HIV eller AIDS måske nødt til at fortsætte med anti-svampe narkotikabehandling.

Forebyggelse

Trøske i munden kan ofte forebygges ved at øve sund mundhygiejne. Personer, der er tilbøjelige til oral trøske bør børste deres tænder, tre gange dagligt og tandtråd deres tænder mindst én gang. De bør ikke bruge nogen form for mundskyllevand eller oral spray, fordi disse produkter kan forstyrre den naturlige balance af mikroorganismer i munden. Trøske syge bør begrænse deres indtag af sukkerholdige og yeasty fødevarer.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com