Hvordan virker en nyresten udvikler?

03/06/2010 by admin

Hvordan virker en nyresten udvikler?

Om nyresten

Nyrerne producerer urin ved filtrering mineraler og metabolitter fra kredsløbet. Normalt disse mineraler simpelthen opløses i urinen, men de kan undertiden crystalize og samle for at danne en fast masse, der tillægger den nyre væg. Nyresten kan være mikroskopisk, eller så stor som en golfbold. Lidelser af nyren og Crohns sygdom kan øge din risiko for nyresten. Dehydrering kan også forårsage nyresten, da der er en højere sandsynlighed for, at mineralet vil adskille fra urinen i urinvejene.

Calcium oxalat sten

Calciumoxalat er en kemisk forbindelse som består af calcium, kulstof og ilt. Det danner kanyle-formet krystaller, og er ansvarlig for omkring 80 procent af nyresten. Mens man mente tidligere, at en lav-calcium kost kan hæmme dannelsen af disse sten, synes modsatte at være sandt. Kalcium binder til oxalat i mave-tarmkanalen, hvilket betyder, at der er mindre oxalat tilgængelige til at blive absorberet i blodbanen. Mindre calcium betyder mere oxalat er filtreret af nyrerne, og det kan derefter binde med calcium i urinvejene, forårsager nyresten. Oxalat forekommer naturligt i store mængder i visse fødevarer, såsom chokolade, søde kartofler, spinat og roer.

Struvite og urinsyre sten

Struvite sten form på grund af urinvejsinfektioner. Visse bakterier kan omdanne urinstof til ammoniak, reducerer surhedsgrad af urinen og magnesium, fosfat og ammonium crystalize og danne struvite sten. Proteus mirabilis er en bakterie, der normalt fører til struvite sten. Men høje mængder af urinsyre kan også forårsage nyresten. Hvis nyrerne skal filtrere store mængder af urinsyre fra blodet, kan det crystalize i urinvejene. Omkring 5 til 10 procent af nyresten er urinsyre sten og de opstår normalt hos personer med underliggende sygdomme som gigt eller metaboliske forstyrrelser.


Relaterede artikler

© 2019 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com