Oplysninger om DNA-struktur

12/02/2012 by admin

"DNA" står for "deoxyribonukleinsyre," en af nukleinsyrer i levende organismer, der bærer genetisk information. DNA-molekylet er ofte beskrevet som en dobbelt helix, hvilket betyder, at det ligner en stige, der har været snoet i en løs proptrækker figur.

Discovery

Cambridge forskerne James Watson og Francis Krick offentliggjort deres resultater på strukturen af DNA-molekylet i 1953, en opdagelse, der udmøntede sig i Nobelprisen i 1962. Deres forskning lukrerede på at mange andre forskere, herunder Linus Pauling og en King's College forsker ved navn Rosalind Franklin, uden hvis resultaterne Watson og Crick ville næsten helt sikkert ikke ville have gjort deres opdagelse. Watson og Crick gjort tre-dimensionelle modeller bruger stave og bolde til envision mulige strukturer af DNA-molekylet, og derefter afprøvet disse teorier ud mod laboratoriedata, endelig at finde at de snoede dobbelt helix arbejdede aldeles.

Struktur

Siderne af "stigen" af et molekyle af DNA er sammensat af skiftevis atomer af sukker (deoxyribose) og fosfat. "Trin" af stigen er nukleotid baser, der er samlet i midten af hydrogenbindinger. Der er fire forskellige slags baser: cytosin (C), guanin (G), adenin (A) og thymin (T).

Parring

Nukleotid baser kun matche op én måde (dette kaldes "basepar reglen"): guanin altid par med cytosin og adenin altid par med thymin. Derfor, basepar altid beskrives som enten G-C eller A-T. Den sekvens, hvori de opstår på DNA streng er imidlertid hvad bestemmer den genetiske kode.

Kode

Et gen er blot en strækning af DNA-molekylet, der koder for et protein, som til gengæld koder for nogle fysiske egenskab i en levende organisme. En kode kan se noget som dette: ATCAGGCCT, og ville kode til noget helt andet end CGGGTTACG.

Replikering

I en proces kaldet "overlapning", har DNA til at lave en kopi af sig selv. Dette er fordi alle organismer at gøre nye celler for at vokse, og hver celle har at have en kopi af DNA-koden at kende hvad de skal gøre. Så lige før cellerne deler sig, stigen opdeles i to (lidt ligesom Lyne lynlås), og derefter ny nukleotid baser knytter sig til hver side. Husk, i henhold til basepar reglen, C kun par med G og et eneste par med T, og derfor når de nye basepar er i sted, to nøjagtige kopier af de oprindelige DNA molekyle resultat.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com