Hvorfor bruger læger mikroskoper?

06/25/2013 by admin

Hvorfor bruger læger mikroskoper?

Læger bruge mange værktøjer som mikroskop til at støtte i deres diagnoser. Et mikroskop kan bruges til at forstørre celler og andre prøver fra en patient. Forstørrelse af modellen ved hjælp af et mikroskop hjælper en læge til at afgøre, om en prøve er sunde eller syge. Dette vil hjælpe med at bestemme den bedste fremgangsmåde ved behandling af patienten.

Mikroskoper til at studere celler

Brugen af et mikroskop kan bruges til at afsløre unormale celler og kontrollere for tilstedeværelsen af forskellige celletyper. For eksempel i segl-celle anæmi, blod celler er ikke runde men har et segl form. Segl form er let ses under et mikroskop. Mikroskoper er også bruges til at registrere urinvejsinfektioner. Urinprøver kan undersøges under mikroskop til at se hvis stort antal bakterier er til stede.

Mikroskoper til at studere væv

Væv, som er grupper af celler, der udføre en fælles funktion, kan også undersøges under et mikroskop. Væv kan fjernes operativt fra en patient i en procedure, der kaldes en biopsi. I de fleste tilfælde, vil en type af læge kaldet en patolog forberede vævsprøve og undersøge det under mikroskop. Dette gøres almindeligvis for at teste for tilstedeværelsen af kræft celler i en vævsprøve.

Mikroskoper bruges i kirurgi

Mikroskoper er også almindeligt anvendt til at støtte kirurger. Artroskopisk kirurgi udføres f.eks ofte for at reparere muskler og ligamenter i leddene. Det er nu almindeligt, at mindre incisioner gøres fordi små værktøjer såsom kameraer med mikroskoper kan nu støtte i reparation af væv. Dette er meget nyttigt, fordi store snit er ikke længere nødvendigt at udføre denne type kirurgi, som igen mindsker risikoen for infektioner og forkorter restitutionstid.

Fordele

Fordelene ved mikroskoper til læger er talrige. Mulighed for at undersøge celler og væv i større detalje kan resultere i en tidligere diagnose og behandling, der er skræddersyet til den specifikke sygdom af patienten. For eksempel kan et mikroskop bruges til at bestemme fase af kræft i en patient, samt om kræften har spredt sig til nærliggende væv. Denne oplysning er vigtig ved fastsættelsen af en behandlingsplan.

Ekspert indsigt

Teknologi fortsætter med at finde nye måder at gennemføre mikroskoper på en måde, der vil støtte læger og patienter. F.eks. er der nu et mikroskop, der kan knytte til en mobiltelefon. Denne nye type af mikroskop ville hjælpe læger diagnosticere sygdomme som tuberkulose og segl-celle anæmi i fjerntliggende områder hvor mikroskoper ikke er let tilgængelige. Mikroskop vil også skære ned test omkostninger og give lægerne til at stille en diagnose inden for minutter i stedet for uger.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com