Struktur af en arterie

01/13/2011 by admin

Struktur af en arterie

Blod flyder gennem kroppen gennem to hovedtyper af fartøjer: vener og arterier. Arterier bære ren, frisk iltet blod fra hjertet og lungerne til resten af kroppen (Husk "A" til "væk"), og venerne returnerer blod for at starte processen forfra igen. Arterier skal være muskuløs og stærk til at skyde blod fra hjertet hele vejen til spidsen af tæerne. Den interne struktur af arterierne afspejler denne funktion.

Lag

Arterier er muskuløs rør, at udvide og kontrakt at tvinge blodet gennem kroppen til dine forskellige væv og organer. De er sammensat af tre lag eller "tunica" (fra Latin for "tunika" eller "membran"): intima er det inderste lag, medier det midterste lag og externa (også kaldet adventitia) det yderste lag. (Vener har de samme lag, men de er meget tyndere.)

Intima

Det inderste lag af arterievæggen er tunica intima. Dette tynde lag af epitelceller (en dækker væv, såsom vores hud) er knyttet via bindevæv til det næste lag. Det vigtigste kvalitet af tunica intima er, at det være smidig og fleksibel nok til, at det ikke hindrer strømmen af blod.

Medier

Tunica media er det midterste lag af arterievæggen, og det er et tykt lag af elastiske fibre og glatte muskelceller. (Kroppen har to typer af muskel: glatte muskelceller gør op vores indre organer og kaldes også "ufrivillige" muskler, i stedet for tværstribede muskler, som er under vores bevidste kontrol--kan du bevidst flex din biceps, men ikke dit hjerte.) I arterierne er dette lag meget tykkere end i venerne fordi arterier skal hjælpe hjertet ved at pumpe blodet udad.

Externa

Tunica externa eller adventitia, er det yderste lag af arterievæggen, og den består hovedsageligt af kollagen (et protein, der gør op bindevæv) bundter, fibroblaster (celler, der gøre kollagen) og bittesmå blodkar kaldes "vasa vasorum" (Latin for "fartøjer på fartøjerne") fordi de nære vægge af større arterier.

Størrelse

Arterierne i menneskelegemet spænder fra enorme aorta af hjertet til små arterioler, der er ikke mere end et par millimeter i diameter. En arterie størrelse er direkte relateret til dens funktion. Aorta skal være store, stærke og muskuløse at tvinge blodet ud af venstre hjertekammer af hjertet og ind i kredsløbet i kroppen. Arterioler er den mindste diameter af arterier og føre blod ind i de endnu mindre kapillærer, vægge som er stedet, hvor udvekslingen af ilt og andre stoffer.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com