Knoglemarven metastatisk sygdom

01/05/2013 by admin

Knoglemarven metastatisk sygdom

Metastatisk kræft opstår, når kræftceller spredes fra den oprindelige tumor til andre dele af kroppen. Knogler er et fælles sted for disse kræftceller til begynder at vokse, og dette forårsager metastatisk knoglekræft. Metastatisk knoglesygdom vil forekomme hos mange patienter med kræft på et tidspunkt i løbet af deres sygdom, og det kan påvirke marv eller ydersiden af knoglerne.

Metastatisk kræft

Når kræftceller pause fra den oprindelige tumor, kan de rejse gennem blodbanen eller lymfesystemet (Dette omfatter lymfeknuder og skibe) til andre dele af kroppen. Normalt disse celler dør undervejs, men lejlighedsvis de vil bosætte sig i et nyt område, som knoglemarven. Dette kan forekomme i nogen knogle i kroppen, men sker oftest i skakte af den lange knogler i kroppen, såsom ben.

Tegn og symptomer

Det mest almindelige symptom på knoglemarv metastaser er knoglesmerter. Ved første, kan denne smerte komme og gå og være lettet med motion; men efterhånden som sygdommen skrider frem, smerten kan blive konstant og gjort værre med aktivitet. Patienterne kan også opleve hævelse, stivhed eller ømhed i knoglerne. Anæmi, eller lave røde blodlegemer, kan også indikere knoglemarvskræft. Disse symptomer kan have mange årsager, så det er vigtigt at tjekke med en læge at afgøre, om de er forårsaget af kræft.

X-ray diagnose

Det er vigtigt at diskutere med en læge nogen af de symptomer, der er relateret til knoglemarven metastaser. En X-ray scanning er en måde at opdage nogle typer af knogle metastaser. Det kan afsløre både osteolytiske metastaser, hvor knoglerne har foretaget mindre tæt af kræft, og osteoblastic metastaser, hvor knoglerne er blevet gjort mere tætte. Osteolytiske metastaser viser sig på en X-ray scanning som mørke pletter, og osteoblastic metastaser viser sig som hvide pletter.

Andre knogle scanner

En radionukleid knoglescanning er ofte bruges til at bestemme, om en kræft har spredt sig til knoglemarven. I denne teknik, er patienten injiceres med et radioaktivt stof kaldet en "markør," som er tiltrukket af syge knoglemarv i hele kroppen. Beregnet tomografi (CT) scanning ligner X-ray scanning, men i stedet for at tage et enkelt billede, den roterer omkring patienten, idet flere fra forskellige vinkler for at give en detaljeret tværsnit af en del af kroppen. Magnetisk resonans imaging (MR) bruger stærke radiobølger og magneter til at gøre et kort over kroppen. Mr-scanninger er nyttige for at kigge på rygmarven. I en positron emission topografi (PET) scan, radioaktive sukker er indsprøjtet i blodbanen. Kræft områder vil absorbere disse sukkerarter hurtigere end almindelige celler, hvilket giver lægen et billede af, hvor kræften er. Blodprøver, som prøver at overvåge niveauet calcium i blodet eller afsløre anæmi, kan også bruges til at diagnosticere metastatisk knoglesygdom. Når en kræft-området er registreret, en biopsi kan være nødvendigt.

Behandling

Knoglemarven metastaser er typisk behandlet ved at målrette den oprindelige kræft, der forårsagede den. Denne kræft kan behandles med kemoterapi eller hormon terapi. Hvis den metastatisk kræft har ødelagt betydelige mængder af knoglemarv, en knoglemarvstransplantation kan være nødvendig. Hvis kemoterapi er succes i behandling af kræft, forsvinder symptomerne på knoglemarv metastase ofte.

Forebyggelse

Den eneste måde at holde en kræft breder sig til knoglemarven eller nogen anden del af kroppen er at behandle det, før det har en chance for at sprede. Tidlig påvisning er afgørende, og screeninger som mammografi er nødvendige for at påvise kræft, før det kan begynde at sprede. Det er vigtigt at diskutere med en læge hvad screeninger er nødvendigt og hvor ofte de skal gives for at påvise kræft så tidligt som muligt.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com