Behandling af en forstørret lever

06/26/2011 by admin

Leveren er den største kirtel i kroppen, vejer omkring 3,5 pounds. Det har en kompleks opgave, herunder metaboliske og lagring af fedt, kolesterol og kulhydrater; udskiller galde til at bistå i den intestinale absorption af fedtstoffer; og afgifte kroppen af toksiner indført gennem narkotika, alkohol og forurening. Under visse omstændigheder kan blive udvidet denne allerede betragtelig orgel. Udvidelsen ("hepatomegali") er ikke en sygdom, men det er et symptom på en underliggende tilstand, såsom hepatitis, kræft eller hjerteinsufficiens. Behandling af en forstørret lever, afhænger derfor af den underliggende årsag.

Årsager til en forstørret lever

Leveren kan blive forstørret af flere grunde. Overdreven alkoholforbrug er en fælles sag, som er en virusinfektion, såsom hepatitis A, B eller C. En forstørret lever kan også opstå, når overskydende fedt ("ikke-alkoholiske fedtlever sygdom") eller jern ophobes i leveren. Leverkræft kan også forårsage udvidelse, som kan kongestiv hjerteinsufficiens eller en blodsygdom såsom leukæmi.

Skilte & symptomer

Da der er ingen nerver i leveren, har de fleste mennesker med en forstørret lever ingen ydre tegn eller symptomer. Dem med en meget forstørret lever måske føler nogle ømhed ved at røre deres underliv, eller har smerter eller ubehag, som leveren trykker på andre organer og nerver. Hvis udvidelsen påvirker leverens evne til at fungere, kan en person udvikle gulsot.

Risikofaktorer

Risikofaktor for udvikling af en forstørret lever, afhænger af din risiko for at udvikle årsagen til udvidelsen. For eksempel, du har højere risiko for at udvikle en forstørret lever, hvis du er en alkoholiker, overvægt, diabetes eller abnorme kolesterolniveau. Du er også i fare, hvis du arbejder i miljøer, hvor du kan blive udsat for hepatitis, have ubeskyttet sex med flere partnere, del stof nåle, injicere fnys ulovlige stoffer eller modtaget en blodtransfusion før 1970.

Diagnose

En forstørret lever er mest sandsynligt at blive opdaget i løbet af en fysisk eksamen. En læge kan måle størrelsen af din lever ved følelse det, hvor langt det rækker ud over din brystkassen. Lægen kan også bestemme af touch blødhed eller hårdhed af din lever, eller om der er nogen klumper. Lægen kan vælge at undersøge yderligere via røntgen, ultralyd eller CT-scanning. Hun kan også bestille blodprøver, for at fastslå, hvor godt din lever fungerer, eller en leverbiopsi, at undersøge væv for malignitet.

Behandling

Behandlinger for en forstørret lever afhænger af tilstanden forårsager udvidelse. Hvis årsagen er alkoholmisbrug, så er behandling at stoppe med at drikke alkohol. Når hepatitis B eller C er årsagen, kan du nødt til at tage medicin for at reducere hævelser. (I tilfælde af hepatitis A, der er normalt ingen behandling ordineret.) For ikke-alkoholiske fedtlever sygdom, skal en person påtage sig et vægttab program, engagere sig i en regelmæssig motionsprogram og holde blodsukker og kolesteroltal under kontrol. Lever kræft og leukæmi lider maj behandles med kemoterapi eller strålebehandling.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com