Hvad er fordelene ved EDTA?

04/22/2012 by admin

Den centrale fordel ved ethylendiamin tetraacetic syre (EDTA), er medicin, opbevaring af fødevarerne eller kemisk analyse, dens evne til at binde stramt til metaller, binding dem. Limning er så stramme, fordi det udgør seks samtidige obligationer for hvert metal ion.

Opbevaring af fødevarerne

Fødevareproducenterne bruger EDTA for at udskille (trække fra brug) spore metaller som jern, kobber og nikkel, angav mad under høst og forarbejdning. Sådanne metaller kan fremskynde mad nedbrydning og fordærv af katalysere oxidation af fedtstoffer i maden. Selvom metallerne, der forbliver i maden, binder EDTA til metaller på en sådan måde, at de ikke kan katalysere sådan oxidation. EDTA således virker effektivt som konserveringsmiddel i fødevarer.

Jordbehandling

Høje koncentrationer af tungmetaller i jorden fra forurenende industrier kan udgøre en sundhedsrisiko via jorden vandforurening. EDTA er blevet brugt til at udskille disse metaller. Forskning fortsat at effektiviteten af denne behandling. Et spørgsmål der er opstået om at have EDTA i vandsystemet er at foretrække, selvom vores fødevarer er fuld af EDTA og det administreres internt som en chelatdanner. En anden bekymring er, at EDTA obligationer på tungmetaller er biologisk nedbrydeligt, altså de vil ikke vare længe i jorden.

Chelat

Flere spor metaller er udskilt fra kroppen kun langsomt, i nogle tilfælde langsommere end de er taget. EDTA og andre sequestrants bruges til at fremskynde den ekskretionsorganerne proces, især hvis en patient er mangelfuld i nogen af mekanismerne for deres afskaffelse. Denne proces kaldes kelation (kee-LAY-Skye). EDTA er især effektiv til blyforgiftning, men også for jern, arsen og kviksølv.

Akut behandling

EDTA bruges også til at sænke faretruende højt calcium niveauer i blodet, og i nødstilfælde af digitalis forgiftning. (Digitalis bruges til langsom puls og styrke sammentrækninger. Overmedication kan føre til hjertearytmi.)

Metal titrering

Titrering er en kemisk analyse, der indebærer gradvist tilføje en opløsning af kendt koncentration i en prøve af en opløsning med ukendt koncentration indtil opløst stof med ukendt koncentration er brugt op, eller reagerede væk. Fra det kendte antal løsning bruges, kan koncentrationen af opløsningsmidlet bestemmes. Når opløst stof med ukendt koncentration er et tungmetal, kan EDTA bruges som titrant. Titrering af metal ioner kaldes "kompleksometriske metode titrering."


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com