Hvordan CPAP fungerer i nyfødte

04/03/2010 by admin

Baggrunden på Neonatal respiratorisk Distress syndrom

Lungerne funktion at flytte ilt fra luften ind i blod og kuldioxid fra blodet ud i luften. For at gøre dette, skal de oprette som tynd en barriere som muligt mellem luften og blodet så der diffusion--den passive bevægelighed af molekyler fra et område med højere tæthed til et område med lavere massefylde--kan forekomme. Væggene i vores luft passager, begynder i vores munde og næser, blive tyndere og tyndere som vi bevæger os mod stedet for gasudveksling, indtil vi når alveolerne, terminal enderne af luftvejene og funktionelle enheder i vores lunger. Der er omkring 300 millioner små, sac-formet alveolerne i hver lunge med kun en enkelt celle tykke vægge. Direkte abutting encellede muren er encellede væggen i et lille blodkar, og det er mellem disse to celler, der ilt og kuldioxid diffuse.

Problemet med at have sådan en lille funktionel enhed er, at det er skrøbelige. Når al luften efterlader sådan en lille, tyndvæggede kugle har en tendens til at kollapse. Desuden, den kraft der kræves til at puste alveolus er meget større end den kraft, der kræves for at holde det oppustet. For at undgå dette problem udnytte vores kroppe fænomenet med overfladespænding. Alle væsker har en tendens til at opretholde integriteten af deres overflade. Overveje en dråbe vand glide ned ad et vindue. Grunden til det forbliver i droplet form og ikke adskille i små åer vand er dels fordi overfladespænding vandet holder det i en kugleform. Din krop bruger en væske, som kaldes overfladeaktivt stof, produceres af særlige celler i din luftveje, til at holde din alveolerne i en kugleform. Uden overfladeaktivt stof hver gang vi udåndede fuldt nogle af vores alveolerne ville sammenbrud og vi ville have til at arbejde meget hårdt at trække vejret stærkt nok til at tvinge dem åbne igen. Dette er hovedsagelig hvad vejrtrækning er ligesom for en for tidlig spædbarn, som ikke har kapacitet til at producere nok overfladeaktivt stof. Denne betingelse er kendt som neonatal respiratorisk distress syndrom.

Teorien bag CPAP

Kontinuerlig positiv luftvejs tryk (eller CPAP) blev oprindeligt udviklet som en behandling for obstruktiv søvnapnø og er siden blevet tilpasset til brug i en lang række luftvejssygdomme. CPAP maskine opretholder en konstant presset af ilt i patientens luftveje, holde dem åbne og fungerer fuldt ud. Hos en patient med obstruktiv søvnapnø forhindrer dette større og blødere luftvejene nær mundingen i kollapse under bevidstløshed. I nyfødte med respiratorisk distress syndrom holder dette alveolerne i slutningen af airways fra kollapser på grund af en manglende overfladeaktivt stof. CPAP maskine, selv ikke trække vejret for patienten, selv om mange præmature spædbørn kan være på ventilatorerne samt. Det fastholder blot kugleform af alveolerne, så barnet eller ventilator kan arbejde til udveksling af ilt og kuldioxid korrekt.

Hvordan behandlingen er anvendt

I modsætning til en voksen patient CPAP maske, typisk har en nyfødte luftvejs tryk opretholdes gennem en nasal kanyle (ilt rør forbundet til tænderne, der passer inde i næsebor). Det pres der kræves for at opretholde integriteten af en nyfødte alveolerne er meget lavere end det pres der kræves af en voksen patient med søvnapnø. Masken er derfor ikke påkrævet. Positiv luftvejs tryk kan også administreres via en ventilator, hvis læger bestemme, at barnet skal blive intuberet. CPAP bevares sammen med andre behandlinger såsom eksogene overfladeaktivt administration indtil barnets lunger er modne nok til at fungere fuldt ud på egen hånd.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com