Placebo effekter

04/14/2010 by admin

Placebo effekter

Placebo er en inert medicin eller behandling. Det bruges til at forbedre en patients forventning af recovery og i kliniske forsøg. Placebo-effekt beskriver en fysiologisk effekt opleves af ca. en tredjedel af patienter. Det har været anerkendt og studeret grundigt af forskere, fordi placebo-effekten kan både ændre behandlingsresultater for standard medicinske indgreb og det kan påvirke kliniske forsøg ved at overdrive positive resultater.

Sådan fungerer det

Operant betingning, første gang beskrevet i Pavlovs klassiske undersøgelse på hunde konditioneret til at savle ved lyden af en klokke, og frigivelsen af endorfiner i hjernen synes at arbejde sammen om at producere placebo-effekt. Sproget fungerer som en stimulans, der forårsager hjernen til at udløse en nervesystem reaktion svarende til patientens forventninger. Hvis patienten er fokuseret på positive resultater, frigives endorfiner sandsynligt. Endorfiner er kroppens måde at lindre smerter og øge følelsen af velvære. Hvis patienten er fokuseret på bivirkninger eller negative resultater, angst blokerer frigivelsen af endorfiner, og kroppen producerer forventede bivirkninger som kvalme og hovedpine.

Positive og Negative virkninger

Placebo-effekt kan have både positive og negative effekter på behandling. Det kan øge fordelene ved behandling af en patient med en positiv attitude og et godt forhold til sin læge. Men for en modløs og frustreret patient, nocebo eller negative placebo-effekt kan overdrive bivirkninger og mindske både behandling effektivitet og overholdelse. God patient-læge rapport kan mægle nocebo risici, fordi en læge sprog kan styrke patientens optimisme og skift fokus mod afhjælpning af symptomet og mulige bivirkninger.

Ved hjælp af forventning effekten i kliniske behandling

For patienter, der er modtagelige for placebo-effekt, kan forventninger spiller en betydelig rolle i behandlingsresultater. Overveje at C-vitamin og forkølelse. Dr. Linus Pauling, berømte kemiker, besluttet, at C-vitamin reduceres både en persons følsomhed over for forkølelser og sværhedsgraden af en kold gang fanget. Undersøgelser har ikke fastholdt denne påstand, men det fortsætter i populærkulturen. Placebo-effekt kan være årsagen. Ifølge National Institute of Health, har forskere fundet, der fik placebo i starten af forkølelsessymptomer resulterer i en mildere oplevelse af symptomer gennem hele koldt for mange patienter. Vitamin C mytologi er så udbredt i den amerikanske kultur at det sandsynligvis producerer en stærk placebo-effekt for mange mennesker.

Kliniske prøvebrug

I kliniske forsøg hvor ingen eksisterende medicin findes bruge til sammenligning, kan placebo hjælpe med at bestemme effektiviteten af en ny behandling. En gruppe af patienter får den nye medicin i en periode og deres behandlingsresultater er i forhold til en anden gruppe modtager en placebo, der ser ud, smager og føles nøjagtig som den medicin, der testes. De to grupper er nøje overvåget for forbedringer og bivirkninger. I slutningen af perioden undersøgelse sammenlignes de. Hvis gruppen medicineret viser betydelig forbedring ud over det opleves af placebo-gruppen med acceptable bivirkninger, kan så medicinen betragtes til godkendelse.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com