Hvad er Normal prostata PSA?

07/12/2012 by admin

Prostata-specifikt antigen (PSA) er et protein produceret i prostata. Små mængder af PSA er normalt findes i mænds blod. PSA blodprøve bruges til at screene for prostatakræft, fordi jo større niveau af PSA i blodet, jo mere sandsynligt er det, at kræft er til stede. PSA-testen skelner dog ikke mellem prostatakræft og noncancerous faktorer, der kan påvirke PSA-niveau. Kun en biopsi kan diagnosticere prostatakræft.

Hvad PSA niveau angiver

PSA niveauer måles i nanogram per milliliter (ng/mL). Ifølge National Cancer Institute, mens højere PSA niveauer er korreleret til en større forekomst af prostatakræft, er der ingen absolut normale eller unormale PSA niveau.Omkring 15 procent af mænd med PSA niveauer under 4 ng/mL vil har prostatakræft.For niveauer fra 4 til 10 ng/mL er der 20 til 30 procent risiko for prostatakræft.Mellem 10 og 20 ng/mL, risikoen er 50 til 75 procent, og det stiger til 90 procent, når PSA niveauer gå over 20 ng/mL.

Hvad påvirker PSA niveauer

Mens prostatakræft rejser normalt PSA niveau fundet i blod, kan andre faktorer gøre det så godt. PSA stiger normalt med alderen. Benign prostatahyperplasi (BPH), en noncancerous udvidelsen af prostata almindelig hos ældre mænd, forårsager højere PSA niveauer; jo større prostata er, jo højere PSA er. Infektioner eller betændelse i prostata vil hæve PSA niveauer.

Andre faktorer kan forårsage PSA niveauer at være lavt, selvom kræft findes. De omfatter visse medicin, naturlægemidler kosttilskud rettet mod prostata sundhed og ejakulation senest to dage efter afprøvning.

Der er størst risiko For prostatakræft

Ifølge American Cancer Society omfatte risikofaktorer for prostatakræft alder, race, placering og slægtshistorie.• Alder er den største risikofaktor. To-tredjedele af alle tilfælde af prostata cancer opstår i mænd alder 65 eller ældre.

• Afrikansk-amerikanske mænd har større risiko for prostatakræft end andre racer og er mere tilbøjelige til at blive diagnosticeret på et fremskredent stadium. Asiatiske-amerikanske, og Latino mænd har de laveste satser for prostatakræft.

• Prostatakræft er mere udbredt i Nordamerika, Australien, dele af Europa og Caribien, og mindre udbredt i Asien, Afrika, Mellemamerika og Sydamerika.

• At have en far eller bror med sygdommen fordobler risikoen. Tre eller flere slægtninge med prostatakræft eller slægtninge diagnosticeret yngre end alderen 55, yderligere øger risikoen.

• En kost rig på rødt kød eller højt fedtindhold mejeriprodukter og lav i frugter og grøntsager kan også være knyttet til en højere forekomst af prostatakræft, selv om dette er stadig ved at blive undersøgt.

Fordele og ulemper ved PSA-Test

Der er uenighed om hvorvidt fordelene ved screening opvejer de risici og smerte af opfølgende diagnostiske test og behandling.

Det mest positive aspekt af PSA-testen er, at det kan afsløre kræft tidligt, når det kan lettest helbredes. Men det er ikke 100 procent nøjagtig. Den skelner ikke mellem prostatakræft og noncancerous tumorer eller andre faktorer, der kan hæve PSA niveauer. Det resulterer i både falske-positiver (når kræft ikke er til stede) og false-negativer (udsigt ud over tilstedeværelsen af kræft.) Falske-positiver forårsage stress og bekymring, og mange mænd gennemgå biopsier, med bivirkninger, der kan omfatte smerte, infektion og blødning. Falsk-negativer betyde, at nogle tilfælde af prostatakræft vil blive savnet.

Derudover ikke kan PSA-testen bestemme, hvordan aggressiv et tilfælde af prostatakræft kan være. Nogle tilfælde af prostata cancer vokser så langsomt, at de aldrig kan forårsage symptomer eller problemer i løbet af en mands liv. Tidlig påvisning af disse langsomt voksende kræftformer kan resultere i behandlinger såsom operation eller strålebehandling med bivirkninger, der kan alvorligt påvirke livskvaliteten.

Af denne grund anbefaler the American Cancer Society, at mænd træffe beslutninger om screening baseret på tilgængelige oplysninger samt diskussioner med deres læger.

I 2008, den amerikanske forebyggende tjenester Task Force anbefales mod rutinemæssig screening for mænd i alderen 75 eller ældre, fordi de vil sandsynligvis dø fra andre årsager før bukke under for en langsomt fremadskridende prostatakræft.

Statistikker om prostatakræft

Efter hudkræft er prostatakræft den hyppigste kræftform at påvirke amerikanske mænd, ansvarlig for omkring 10 procent af cancer-relaterede mandlige dødsfald.American Cancer Society anslået omkring 192,280 nye tilfælde af prostatakræft i 2009, og 27,360 dødsfald.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com