Levetid af skrumpelever

08/18/2012 by admin

Når din lever bliver beskadiget på grund af sygdom, en tilstand kendt som skrumpelever, arvæv bygger op i din lever og holder det i at fungere ordentligt. I modsætning til nogle af kroppens organer---din milt og galdeblære, for eksempel---kan ikke du leve uden din lever. Det filtrerer giftstoffer i blodet og skaber vigtige næringsstoffer. Selvom et mildt beskadigede leveren kan normalt reparere sig selv, vil svær skrumpelever forkorte din levetid.

Levealder

Fordi leveren er sådan et afgørende organ, kan dit liv forkortes betydeligt, hvis din lever bliver for beskadiget til at fungere ordentligt. Som med enhver livstruende tilstand, antallet af år mistet vil variere fra person til person, afhængig af om der er nogen andre nuværende komplicerende forhold. Hvis du har skrumpelever som følge af tunge alkoholforbrug og du stoppe med at drikke og begynde en sund livsstil med masser af nærende mad og motion, vil du have en høj sandsynlighed for tilbageførsel eller i det mindste standse udviklingen i din leverskader. Hvis du fortsætter dog med overdrevent drikkeri og en usund livsstil, øget sandsynligheden for en tidlig død fra leversygdom betydeligt.

Symptomer

Som højt blodtryk er skrumpelever ofte en lydløs dræber. Der er ofte ingen symptomer, indtil betingelsen er alvorlig eller selv uoprettelige. Mennesker, der oplever symptomer kan være træt, har hævelse i deres ben og underliv, føler kvalmende, blå mærker eller bløder let og har en uventet tab af appetit og vægttab. Selvom du ikke måske føler nogen symptomer, en simpel blodprøve med jævne mellemrum (i løbet af din årlige fysisk eksamen, for eksempel) kan afsløre potentielle leverproblemer. At opdage leverskader tidligt kan hjælpe forlænge din levetid.

Årsager

Der er flere sygdomme, der bidrager til skrumpelever. De mest udbredte er langsigtede alkoholmisbrug og Hepatitis B og C. for meget jern eller kobber i kroppen kan også føre til leverskader, mens cystisk fibrose, fedtlever sygdom, og mangelfulde eller beskadigede galdegangene kan også forårsage skrumpelever. I nogle udviklingslande, kan parasitter bidrage til leversygdom. I alle disse betingelser, arvæv bygger op i leveren over tid og kan drastisk forkorte levetid.

Risikofaktorer

Risikofaktorer for skrumpelever omfatter langsigtede misbrug af alkohol. Stiknarkomaner er også i høj risiko for skrumpelever siden Hepatitis B og C kan udliciteres gennem deling af nåle. Disse sygdomme kan også være bestået langs gennem unsanitized tatovering eller piercing nåle. I tidligere år, kirurgi patienter kontaktede undertiden Hepatitis C via blodtransfusioner, men blodforsyningen i USA i dag er screenet for at forhindre dette. Andre risikofaktorer for skrumpelever omfatte genetiske faktorer som misdannelser eller dysfunktion af galdegangene samt sygdomme som cystisk fibrose.

Behandling

Selvom skrumpelever, selv ikke kan helbredes, kan behandling af sygdomme og lidelser, der forårsagede den hjælpe leveren reparere sig selv til en vis grad. Hvis du har Hepatitis B eller C, kan antivirale behandlinger hjælpe med at administrere disse betingelser og begrænse skaden din lever. Slutter brugen af alkohol er afgørende, og hvis du finder det svært, opsøge et program, der vil hjælpe dig. Når skrumpelever er gået for langt, er en levertransplantation den eneste løsning. Selv om denne operation kræver en hel leveren fra en organdonor, kræver det kun en delvis leveren fra en kompatibel levende person, måske et barn eller søskende. Ved enten at reducere faren at din lever i mild skrumpelever eller udskifte din lever i avancerede skrumpelever, øget dine chancer for en længere levetid betydeligt.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com