Forskelle mellem cøliaki & irritabel tyktarm

07/02/2011 by admin

Cøliaki (CD) og irritabel tyktarm (IBS) er begge fordøjelsesforstyrrelser. Årsag og prognose er dog forskellige for begge. Hvis du tror, du har enten IBS eller CD, konsultere sundhedspersonalet til at blive testet.

Cøliaki

Cøliaki (CD) er forårsaget af glutenallergi. Gluten er et protein, der findes i nogle kerner. Når det indtages, forårsager det en toksisk reaktion, der skader den tarm foring. Det kan resultere i fejlernæring på grund af tarmene ikke korrekt optage næringsstoffer fra mad. Det forårsager også gastrointestinale symptomer, der ligner dem til IBS.

Irritabel tyktarm

IBS er en funktionel lidelse, hvilket betyder, at der ikke er et fysisk problem, der forårsager det. Tarmene ikke fortolke og reagere på hjernens kommandoer korrekt, hvilket resulterer i symptomer.

Kost

Nogle personer med IBS kan være følsomme over for gluten, men ikke har den ekstreme intolerance for, at personer med CD har. Folk med IBS typisk tolerere de fleste kerner godt selv.Mennesker med CD nødt til at skære alle fødevarer med gluten til at mindske den langsigtede skader det medfører.

Overvejelser

Ifølge Celiac Disease Foundation: "Hvis CD er venstre ubehandlet, skader på tyndtarmen kan blive kronisk og livstruende." CD kan føre til andre sygdomme samt.

Forebyggelse

Forebyggelse er den bedste fremgangsmåde for begge lidelser. At finde ud af de fødevarer, der udløser alvorlige IBS symptomer væsentligt forbedrer livskvaliteten for personer. At fjerne gluten forhindrer uoprettelig skade for fordøjelsessystemet og også forbedrer livskvaliteten for personer med CD.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com