Fordele & ulemper ved rBGH

09/19/2016 by admin

Omkring 17 procent af alle køer i USA behandles med rekombinant kvæg væksthormon (rBGH). Sikkerheden for dette produkt er baseret på en enkelt 90-dages forsøg med rotter. Selv om godkendt og forsvaret af Food and Drug Administration (FDA), fordele og ulemper ved rBGH fortsat livligt debatteret mellem store biokemiske virksomheder og mejeriindustrien på én side, og dyrs rettigheder og fødevaresikkerhed fortalere på den anden.

Identifikation

Rekombinant kvæg growth hormone er en kunstig lab-syntetiseret version af naturlige hormon bovin somatotropin. Lavet af Monsanto ved hjælp af rekombinant DNA-teknologi, blev rBGH først markedsført som Posilac i 1994 efter FDA godkendelse. Den syntetiske hormon omtales i litteraturen som rBGH, som rekombinant bovin somatotropin (rBST), eller blot som kunstigt væksthormon. Mejeriindustrien forsvarer brugen af rBGH, fordi det øger mælkeydelse af køer, men andre er bekymret over de sundhedsmæssige risici både dyr og mennesker, der spiser mælken.

Mere mælk

Brug af rBGH øger mælkeproduktionen hos køer omkring 11 procent, og i nogle tilfælde med op til 40 procent. Dette er den primære fordel forbundet med at bruge rBGH; den øgede produktion tillader landmænd at sælge mere mælk eller ejer færre køer, som begge fører til højere overskud. Fortalere for rBGH, herunder Monsanto og FDA, hævde, er der ingen forskel mellem mælk produceret af køer modtager rBGH og mælk fra køer, der ikke er.

Risici for dyr

Selv hvis mælken produceres er identiske, er der beviser for at anvendelsen af rBGH indebærer betydelige risici at dyrene selv. En meta-analyse af flere undersøgelser, udgivet af den canadiske Veterinary lægeundersøgelse forening, viste, at mens køer forbruges mere mad dagligt mens på rBGH, de alligevel tabte vægt og vises faldt generelle sundhed. En lignende undersøgelse af EUs videnskabelige komité for dyrs sundhed og dyrevelfærd også fandt en næsten 25 procent stigning i forekomsten af mastitis (en betændelse i yver), en 40 procents reduktion i frugtbarhed og en 55 procent stigning i risikoen for halthed.

Risiko for mennesker

Risikoen for rBGH til mennesker er også påståede, men vanskeligere at bevise. FDA fastholder, at enhver rBGH overført i mælk til mennesker udgør ingen risiko på grund af de lave niveauer af eksponering. Fordringer, mælk fra rBGH-behandlede køer indeholder højere niveauer af insulin-lignende vækstfaktor-1 (IGF-1), som har været knyttet til tyktarmen og brystkræft kræft i mennesker, fortsat være kontroversielle. Flere undersøgelser, sammenfattet i en rapport udarbejdet for den fælles ekspertudvalg om tilsætningsstoffer til fødevarer, har vist, at IGF-1 i mælk kan overleve fordøjelsen i maven og blive absorberet i tyndtarmen.

Mælken

Monsanto hævder, at mælk produceret af køer behandlet med rBGH er umulig at skelne fra andre mælk efter pasteurisering. Ikke desto mindre modstandere til brugen af rBGH, som bæredygtig tabellen, peg på blødningen og sekretion af pus som følge af mastitis i behandlede køer som en betydelig forfalskning af mælk produceret med rBGH. At pasteurisering reducerer de sundhedsmæssige risici for denne fremmedlegemer ikke gør det mere tiltrækkende at mange forbrugere: EU, Japan, Australien og Canada har forbudt brugen af rBGH på grund af både dyrs og menneskers sundhed.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com