Hvad to ting holde havet vand bevæger sig hele tiden?

03/21/2011 by admin

Hvad to ting holde havet vand bevæger sig hele tiden?

Flytning af ocean farvande er påvirket af en række faktorer, nogle store og nogle mindre. Flytning af ocean farvande har en direkte virkning på levesteder, vejrmønstre og livscyklus af planter og dyr på jorden. Havene rense sig selv ved bevægelse og transport næringsstoffer. To hovedfaktorer holde verdenshavene i en konstant tilstand af bevægelse: primære styrker, som får vand bevæger sig, og sekundære kræfter, som holder vandet flytning. Begge styrker bidrage til den lodrette og vandrette bevægelse af havvand.

Primære styrker--Solvarme

Termisk opvarmning af havets vand får den til at udvide eller stige lidt. Den termiske ekspansion, der sker i nærheden af Jordens ækvator får vandet til at stige op omkring 8 centimeter højere end i midten af breddegrader. Resultatet forårsager en skråning, der dirigerer vandet i en downhill retning til koldere regioner.

Primære faktorer - tæthed

Gletscher smelter og frysning temperaturer forårsager vandet til at synke i de øverste breddegrader, fordi det bliver Multer og mere tætte. Den bevæger sig syd, danner en "transportbånd", som sløjfer omkring Antarktis, fortsætter derefter til Stillehavet, Atlanterhavet og Indian havene, hvor det bliver varmet af de tropiske farvande. Med hjælp fra vind og jordens rotation, nuværende hastigheder op og vender tilbage til de tempererede breddegrader at starte cyklus igen.

Primære faktorer--vind

Vinden er en primære kraft, der starter vand bevægelse. Koncentreret bands, eller vind lag, kaldet vestenvindsbæltet og passatvinde, slag på tværs af det øverste lag af vandoverfladen. Vind vil overføre ca 2 procent af sin hastighed til øverste vand-lag over en 10-timers periode. Friktion fra det øverste lag af vand får overført til de lavere, dybere niveauer, men det tager ikke op med samme hastighed som overfladevand.

Sekundære styrker--Coriolis effekt

Coriolis effekten sker som følge af jordens rotation. Cirkulation af luften bliver afbøjet og roterer i en ret spin på den nordlige halvkugle og flyder i den modsatte retning (til venstre) på den sydlige halvkugle. Dette forårsager buede roterende kurver, der påvirker den retning og opførsel af strømme.

Sekundære kræfter - tyngdekraft

Når vandet presser mod kontinenter grund Coriolis effekt (i begge retninger), skal det overvinde tyngdekraften ved at flytte op ad en bakke af vand lavet af Ekman transport (en kombination af vind og Coriolis effekt). En balance i grovhed er dannet mellem Coriolis virkningen og alvor presset. Balance mellem de to styrker skaber en geostrofiske strøm.

Sekundære styrker--topografi

Topografi af ocean bassin, hvor den nuværende flow er hurtig og dyb, skærer dybt kanaler og grøfter i havbunden. Placering og fysiske profil af kanaler, dikterer hastigheden og omfanget af strømninger. Skyttegravene flaskehals egenskaber, for eksempel, hastighed på kvælning punkt mellem ubåd canyon vægge. De største og ældste strømninger har skåret ældste og dybeste kanaler og grøfter i havbunden.

Tidevand

Selv om tidevandet ikke direkte påvirker bevægelsen af store vandstrømme, flytter de enorme mængder af vand i kystområderne i hele jorden. Træk af månen og jorden, nedad gravitationel kraft producere buler (to gange om dagen) i de ækvatoriale områder af jorden. Spin eller Coriolis virkning, også bestemmer placeringen af de højeste tidevand. Solen påvirker tidevandet, men ikke så stærkt som Månens gravitationel kraft.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com