Hvad indikerer en unormal celleprøve Test?

05/29/2012 by admin

Pap-tests er designet til at screene for ændringer i cellerne i livmoderhalsen, som kan indikere at livmoderhalskræft er tilbøjelige til at udvikle eller allerede er begyndt at udvikle. For livmoderhalskræft er en langsomt voksende kræft, er tidlig diagnose vigtig i behandling og forebyggelse. Kvinder, der er seksuelt aktive eller over 18 år bør få årlige celleprøve som en forebyggende foranstaltning mod livmoderhalskræft. En unormal resultat kan indikere, at celle ændringer sker, der skal behandles eller at celleforandringer allerede er sket, behøver lægehjælp for at forebygge kræft.

Pap-testresultater

De fleste labs i USA bruger et system kaldet Bethesda System for at klassificere pap-testresultater. En normal resultatet i en pap-test viser at livmoderhalsen er fri for infektion eller celle forandringer og at en kvinde fortsat kan have rutine pap test screeninger. Andre klassifikationer bruges til at beskrive typen af unormal resultat og til at gøre behandlingen beslutninger. Andre klassifikationer omfatter atypiske planocellulære celler (ASC eller ASC-US), lav-grade planocellulære intraepithelial læsioner (LSIL), høj kvalitet planocellulære intraepithelial læsioner (HSIL), atypiske glandulær celler eller kræft.

Atypiske planocellulære celler

En abnorm pap-testresultat klassificeret som ASC eller ASC-USA er forholdsvis uafklarede. Det kan skyldes en mindre eller mild infektion eller irritation eller kan indikere at samleje for nylig opstod. Det kan imidlertid også være vejledende for præ kræft ændringer. Fordi dette resultat kan angive mange forskellige ting, er yderligere test normalt kræves. Nogle læger anbefaler blot en gentagelse celleprøve i fire til seks måneder. Andre læger vil gøre en HPV-test til at kontrollere for høj risiko stammer af HPV. Hvis høj risiko stammer af HPV opdages på HPV-test, en læge vil normalt gøre en Kolposkopi. Det indebærer at bruge et rør kaldet et coloscope til at undersøge livmoderhalsen og se for tilstedeværelsen af abnormiteter.

Planocellulære Intraepithelial læsion

Der er to typer af SIL klassificering--lav kvalitet (LSIL) og høj kvalitet (HSIL). Lav kvalitet SIL kan indikere, at præcancerøse ændringer var tilsyneladende i cellerne. Men disse lav-grade ændringer kan undertiden gå væk på egen hånd, så læger kan blot anbefale en Gentag celleprøve i fire til seks måneder. High-Grade SILs indikerer, at moderate eller svære forstadier celleforandringer blev observeret. Lægen vil generelt gøre en Kolposkopi for at konstatere omfanget af abnormitet, og cyrosurgery (frysning) eller laserkirurgi (brænding) kan bruges til at dræbe de unormale celler. Fertilitet påvirkes normalt ikke af disse procedurer.

Atypiske glandulær celler

Atpyical glandulær celler er vejledende for udviklingen af invasive squamous celle kræft. Yderligere afprøvning, herunder en Kolposkopi og normalt en biopsi, anbefales at afgøre, om cellerne er kræft og at bestemme omfanget af kræftceller i livmoderhalsen.

Kræft

Tilstedeværelsen af kræftceller tyder på, at patienten har livmoderhalskræft. Patienten bør henvises til en onkolog at formulere en behandlingsplan, baseret på fase af livmoderhalskræft og omfanget af alvorlighed.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com