Historien om blodprøver

11/06/2012 by admin

I 1800-tallet var forskerne uvidende om, at folk havde forskellige blodtyper. Efter opdagelsen af forskelle i røde blodlegemer blev blodprøver en vigtig del af screening for blodbanker. I 1930s og 1940-erne blev førægteskabelig blood test for syfilis og rubella standard. I dag, er det muligt at skærmen blodet til mange forskellige typer af blodbårne sygdomme, herunder HIV, hepatitis og West Nile-virus.

Tidlig transfusioner

Den første blodtransfusion i historien fandt sted i 1665. Før opdagelsen af blod maskinskrivning, læger ikke udføre nogen screeningstest før en blodtransfusion. Nogle tidlige blodtransfusion enheder var intet mere end en tube system til transport blodet fra donoren direkte ind venerne i modtageren. Uden forståelse blodtyper var succes hit eller miss. Nogle gange modtagerens krop ville afvise donorens blod, og lægerne kunne ikke forklare hvorfor.

Blod maskinskrivning

I 1901 offentliggjort Karl Landsteiner en medicinsk papir at identificere tre blodtyper--A, B og C (senere ændret til O). Et år senere, tilføjet hans kolleger Alfred Decastello og Adriano Sturli AB som den fjerde og sidste blodtype. Selv om forskerne forstået allerede der var forskelle i sammensætningen af blod, opdagede Landsteiner at humant blod ikke universelt kompatibel fordi vores immunforsvar producerer antistoffer mod blod af en anden type. Landsteiner vandt senere Nobels fredspris for sin banebrydende blod forskning.

Blodtype test

Efter at opdage blodtyper, blev det universelle at screene for type før blodtransfusioner. Ifølge Cascade transportydelser blod opdaget Landsteiner Rh-faktor i blodet i 1939, hvilket blev betragtet som det andet største gennembrud i blod forskning siden hans tidligere opdagelsen af ABO blod type. Det var nu muligt at skærmen blod type og Rh faktor (dvs: A-positive eller A-negative) at give sikker blodtransfusion.

Blodbårne sygdom test

For at beskytte blodforsyningen, teste blodbanker rutinemæssigt for forskellige typer blodbårne sygdomme. Blodet blev først testet for hepatitis B i 1971 og HIV i 1985. I dag, er blod testet for syfilis, hepatitis C, West Nile-virus og andre sygdomme. Blodprøver kan også hjælpe en læge identificere forskellige typer af sygdomme hos patienter, herunder anæmi, diabetes og malaria.

Blodprøver og ægteskab

I 1930s og 1940-erne blev blod test til at screene for syfilis og/eller røde hunde en forudsætning for at opnå en vielsesattest i de fleste stater. Ifølge Dr. Robert H. Shmerling af Beth Israel Deaconess Medical Center var seksuelt overførte sygdomme meget almindelige i disse dage. Førægteskabelig blodprøver identificeret dem, der var smittet og gav dem en chance for at søge lægebehandling før inficere deres fremtidige ægtefælle. Mens rubella ikke er en alvorlig sygdom for voksne, kan det være meget farligt for et ufødt Foster. Førægteskabelig test for røde hunde var designet til at beskytte sundheden for et nygift par ufødte børn. I dag, kræver et par stater stadig en blodprøve inden udstedelse af en vielsesattest.


Relaterede artikler

© 2019 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com