Røde havalger sygdomme

06/24/2013 by admin

Røde havalger sygdomme

Ifølge Monica Bruckner fra Montana State University er en red tide en skadelige algal bloom (HAB) der foregår når rødalger bliver så talrige, at de misfarve kystfarvande. HABs nedbryder ilt og frigive giftstoffer, som kan forårsage sygdom eller død hos dyr og mennesker. Fisk spiser algerne men er upåvirket af toksiner. Giftstoffer ophobes og bliver koncentreret til giftige niveauer for pattedyr og mennesker, der spiser den plettet fisk. Der er flere sygdomme tilskrives HAB toksiner.

Ciguatera fisk forgiftning

Ciguatera fisk forgiftning (FFP) er en sygdom forårsaget af at spise fisk, der har spist toksiner fundet i HABs. Ciguatera forårsager kvalme, opkastning og neurologiske symptomer som prikken i fingre og tæer. En smittet person kan også finde der varmt føles koldt og koldt føles varm. Symptomer forårsaget af den fælles fiskeripolitik generelt forsvinder inden for et par uger, men kan vare i flere år.

Paralytisk skaldyr forgiftning

Paralytisk forgiftning (PSP) er almindeligt langs kyster i USA og Canada. PSP, forårsaget af saxitoksin, forekommer hos mennesker, som indtager skaldyr, der har indtaget giftige rødalger. PSP forstyrrer nervefunktion, forårsager prikken, følelsesløshed og lammelse. I ekstreme tilfælde kan døden skyldes respiratorisk lammelse.

Diarréfremkaldende skaldyr forgiftning

Diarréfremkaldende forgiftning (DSP) opstår almindeligvis i mennesker, der bor i Japan og Europa, selvom tilfælde har været rapporteret i flere andre lande. DSP, forårsaget af samlede indhold af okadainsyre, opnås gennem indtagelse af skaldyr, der har spist giftige rødalger. DSP forårsager diarré, kvalme, opkastning, mavesmerter og kramper, men er sjældent dødelig.

Amnesifremkaldende skaldyr forgiftning

Amnesifremkaldende forgiftning (ASP) er blevet registreret i folk langs den østlige kyst i Canada. ASP er forårsaget af domoinsyre fundet i soft-shell muslinger og blåmuslinger, der har indtaget visse former for alger. ASP årsager gastrisk og neurologiske symptomer som svimmelhed, desorientering og hukommelsestab.

Neurologisk skaldyr forgiftning

Neurologisk skaldyr forgiftning (NSP) i mennesker er forårsaget af brevetoxins. Brevetoxins i kystnære HABs kan være sprøjtede luftbårne af brændingen. Personer nær kysten kan have allergiske reaktioner såsom en løbende næse, nysen, rindende øjne, åndedrætsbesvær og hoste. Folk, der indtager skaldyr transporterer toksiner kan lide af gastroenteritis, myalgi, svimmelhed og rysten. I havpattedyr tillægger brevetoxin i hjernen, hvilket resulterer i forvirring og eventuel død. Ifølge undersøgelser udført af medlemmer af det nationale Marine fiskeri Science Center i Seattle, WA og National Institute of miljømæssige sundhed Services Science Center i Miami, FL., er brevetoxin forgiftning tilskrevet grundstoedning og masse død manater og søløver og ballastsystem af hvaler.


Relaterede artikler

© 2019 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com