Hvad er en bristet Disk?

10/21/2016 by admin

Spinal knogler er polstret med diske, der har en hård yderstof omkring et gelatinøse stof. Disse diske, fungerer som støddæmpere for rygsøjlen og holde det fleksible og elastiske. Diske kan blive beskadiget, men resulterer i et bristede disk, hvor nogle eller alle af det bløde indre materiale er tvunget ud gennem den svækkede del af skallen. Bristet diske også er kaldet diskusprolaps eller diskusprolaps diske. Mest bristet diske opstår i den nederste del af ryggen (lænden), og det næste mest almindelige sted er nakken (cervikal region).

Smerter

En bristet disk kan ikke forårsage smerter eller andre symptomer. Symptomerne opstår normalt, når den svulmende disk komprimerer en nerve rod, som påvirker bagsiden eller andre dele af kroppen, eller begge dele. Et almindeligt symptom er smerte kører ned på bagsiden af benet fra den nedre ryg, en tilstand kaldet iskias, fordi pres på iskiasnerven. Iskias kan påvirke ben hele vejen ned til foden, og der kan også være lændesmerter. Hvis den bristede disk er placeret i området livmoderhalskræft, kan personen opleve smerter i skuldre eller arme. Smerten kan være kedeligt eller skarpe, og kan omfatte svær muskelsmerter og spasmer.

Andre symptomer

Andre bristede disk symptomer kan omfatte følelsesløshed eller snurren i de berørte områder og muskelsvaghed i ben eller arme. Svaghed i ben og et tab af blære eller tarm kontrol er et tegn på cauda equina syndrom, en alvorlig tilstand, som kræver akut lægehjælp til at forhindre varig skade.

Disken Degeneration

Degenerative disk sygdom er en aldersrelaterede proces forekommer, når det bløde materiale indeni disken begynder at miste sin væske indhold omkring 30 år. Dette gør disken mere modtagelige for skade. Selv nogle unge voksne kan opleve alvorlige tilfælde på grund af genetiske faktorer. Folk, der almindeligvis sætter stress på ryggen under arbejde eller sport er mere tilbøjelige til at opleve et bristede disk. Fede personer er mere udsatte, og rygning bidrager til disken degeneration samt.

Disk skade

En bristet disk kan også være forårsaget af traumer eller pres på rygsøjlen. Dette kan skyldes forkert løfte en tung genstand, skarpt vride tilbage, falder, et køretøj ulykke, en sports-relaterede skader eller gentagen belastning på ryggen.

Behandling

En bristet disk vil typisk helbrede på egen hånd inden for 6 måneder. En læge eller fysioterapeut kan undervise patienten øvelser til at styrke ryggen og forhindre en gentagelse. Patienten kan være nødvendigt at undgå de fleste aktivitet indtil symptomerne forbedre, og derefter gradvist øge sit aktivitetsniveau. Non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID) kan lindre smerter og betændelse. Hvis symptomerne er invaliderende og fortsætte længere end 6 måneder, kan kirurgi anbefales.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com