Hvordan arbejder følelser?

03/28/2012 by admin

Følelsesmæssige rødder

Glæde, sorg, vrede, lettelse og glæde er alle forskellige typer af følelser vi har. Ikke alene er følelser forbundet med tanker i vores hoveder, de kan være fysisk følte eller udtrykt så godt. I nogle tilfælde kan mere end én følelser følte og udtrykt på samme tid. Denne kompleksitet og dobbelthed gør det vanskeligt at definere direkte hvor følelser kommer fra. Flere forskere og eksperter er kommet op med måder at klassificere følelser og teorier om deres oprindelse.

Reaktioner og begivenheder

Der er flere kognitive teorier, der kan forklare følelserne og deres rødder. Jesse Prinz skrev en bog med titlen "Gut reaktioner", der beskriver følelser som en dobbelt følelse af opfattelser, baseret på vores kropslige ændringer og en opfattelse af forestående problemer. Den affektive begivenheder teori, foreslået af Russell Cropanzano og Howard Weiss, hedder det, at begivenheder påvirker følelser, som derefter påvirker vores adfærd. Walter Cannon mener, at følelser ske først psykologisk før følelsesmæssige adfærd sker som følelsen af sorg før gråd.

Fysiske reaktion

Ligesom kanon menes at reaktioner sker efter en følelse, foreslår en anden teori netop modsat. William James og Carl Lange sammensat begrebet James-Lange, der mener, at kroppen oplever følelser, før sindet reagerer. Den mener ligeledes, at den kropslige forandringer på grund af en ændret situation er faktisk følelser.Den pattedyr limbiske system, som omfatter hjernen og dens områder forbundet med følelser, kan påvirke vores følelser. Neurobiologiske teorien mener, at vores hjerne kemiske processer---såsom dopamin og noradrenalin niveauer---har en enorm indflydelse på vores følelser. Da pattedyr er formentlig wired at nære og pleje deres unger i modsætning til nogle krybdyr, der spiser deres børn, er det troede, at følelser af kærlighed er afledt af den cingulated gyrus i midten af hjernen.

Eksperimenter

En kognitiv teori blev udviklet omkring et eksperiment. Stanley Schachter og Jerome Singer har foretaget en undersøgelse, hvor to mennesker blev udsat for den samme situation men erfarne forskellige følelser. Det var givet adrenalin skud og ventede i et rum med et andet emne, der ville enten handling legende eller vredt mod den anden. Endnu fik emner ikke nødvendigvis adrenalin skud. Nogle modtog placebo og andre hørte skud ville have den modsatte effekt af adrenalin. Funktionsmåden for emnerne, der førte Schachter og sanger til at tro, at folks følelser vil kun komme ud afhængig af graden af deres fysiologiske tilstand og hvordan emnet vælger at fortolke situationen.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com