Den bedste behandling for amyloidose med myelomatose

04/19/2013 by admin

Amyloidose er en blod lidelse karakteriseret ved produktion af amyloid, en unormal protein, der ophobes i forskellige organer og alvorligt nedbryder deres funktion. Organer, der er almindeligt påvirket omfatter leveren, nyrerne, hjertet, milten og nervesystemet. Af grunde, der ikke er klare, forekommer amyloidose undertiden i forening med knoglemarvskræft kaldet myelomatose. De bedste nuværende behandlingsmuligheder i disse tilfælde er kemoterapi og en procedure kaldet perifert blod stamcelletransplantation.

Forståelse amyloidose

Ifølge University of California, San Francisco Medical Center, forekommer amyloidose i omkring 10 procent af myelomatose tilfælde. Under disse omstændigheder er det omtales som primær amyloidose. Mens den præcise årsag til dens udvikling er ukendt, er det værd at bemærke at både myelomatose og amyloid proteiner resultat fra unormal knoglemarv aktivitet. Nedbrydning i organfunktion forårsaget af ophobning af amyloids er så alvorlig en trussel mod kroppen som myelomatose, sig selv, og Cleveland Clinic citerer en gennemsnitlige overlevelsestid på lidt mindre end to år fra tidspunktet for første diagnose.

Kemoterapi

Hvis du er diagnosticeret med amyloidose ledsaget af myelomatose, kan din læge vælge imellem flere behandlingsmuligheder til at bestemme, hvilken fremgangsmåde er bedst i din situation. Mange af disse behandlinger er stadig under forskning, og de mulige resultater af din behandling kan ikke forstås grundigt. Ifølge Mayo Clinic er en vigtigste mulighed for behandling af primær amyloidose en kombination af kemoterapi narkotika melphalan (Alkeran) og anti-inflammatorisk kortikosteroider dexamethason.

Du kan også behandles med dexamethason i kombination med en række andre kemoterapi, som normalt anvendes til behandling af myelomatose uden amyloidose. Eksempler her omfatter thalidomid (Thalomid), lenalidomid (Revlimid) og bortezomib (Velcade). Disse medikamenter kan også bruges uden dexamethason. Alle disse behandlingsmuligheder indebærer risiko for en række alvorlige bivirkninger. Spørg din læge til fuldt forklare nogen medicin, han kan ordinere. På grund af den alvorlige karakter af både myelomatose og amyloidose, kan du også ønsker at spørge din læge om at deltage i en klinisk undersøgelse af nyere, eksperimentelle behandlinger.

Perifert blod stamcelletransplantation

Din læge kan også vælge at behandle dig med en teknik kaldet perifert blod stamcelletransplantation. I denne procedure, vil lægen gøre en transfusion af stamceller (umodne blodceller) direkte ind i din ramt marv. Disse celler er indsamlet på forhånd, og kan komme fra enten din egen krop eller fra en donor. Bidrag fra kroppen, kendt som en autolog transplantation, er at foretrække. Være opmærksom på, at risikoen for stamcelletransplantation er ekstreme, og kan omfatte død. Derudover kan visse faktorer i din fysiske tilstand gør du uegnede til denne form for behandling. Mens transplantation kan have positive resultater, når det anvendes alene, er det mere effektiv, når kombineret med høj-dosis kemoterapi.

Bemærk venligst at amyloidose er i øjeblikket uhelbredelig. Målet med behandlingen er at bremse udviklingen af sygdommen og give nogle stigning i funktionen af dine organer. Konsultere din læge for yderligere behandling rådgivning.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com