Polychromasia årsager

12/26/2010 by admin

Polychromasia henviser til en tilstand, hvor røde blodlegemer (RBC) vises grålig-blå i farven når undersøges på en blod smøre dias under et mikroskop. Polychromasia opstår når røde blodlegemer er frigivet for tidligt fra knoglemarven, hvor de produceres. Røde blodlegemer er frigivet for tidligt som svar på en bestemt type af hormonstimulation normalt følger af anæmi eller eventuelt på grund af strukturelle skader til knoglemarven fra en række forskellige årsager.

Normale røde blodlegemer udvikling

De fleste røde blodlegemer er lavet og modne i knoglemarven. Udvikle RBC stadig nødt til at gøre proteiner, så de stadig har en cellekerne og protein-og strukturer, der kaldes ribosomer. Da en moden RBC eneste funktion er at transportere ilt, normalt, når en RBC frigives fra knoglemarven, er kerne og ribosomer fraværende. Røde blodlegemer frigives fra knoglemarven for tidligt har stadig nogle ribosomer forlod, og hvad der forårsager grålig-blå farve når de udsættes for Wright-Giemsa plet på et dias.

Hormonal kontrol af RBC frigivelse

Et hormon kaldet erythropoietin (EPO), produceret af nyrerne, styrer RBC produktion og udgivelse fra knoglemarven. Når EPO niveauet stiger, er mere umodne røde blodlegemer frigivet fra knoglemarven, hvilket resulterer i polychromasia. EPO er som regel udgivet i svar til anæmi (en sænket antallet af røde blodlegemer i blodet), så anæmi bør betragtes som en årsag til polychromasia.

Anæmi fra nedsat RBC produktion

Årsag til anæmi er nedsat produktion af røde blodlegemer og produktionen af røde blodlegemer, der er defekt på nogen måde. Kosten mangler i jern, folat eller vitamin B12 kan medføre produktion af færre RBC og forårsage dem, der er produceret for at have mindre af den ilt-regnskabsmæssige protein, hæmoglobin. Aplastisk anæmi er en generel fejl i knoglemarven til at producere tilstrækkelig blodlegemer, herunder røde blodlegemer. En genetisk sygdom kaldet thalassæmi forårsager produktion af røde blodlegemer med defekte hæmoglobin, der ikke kan overleve.

Anæmi fra øget RBC tab

En anden årsag til anæmi er øget tab eller ødelæggelse af røde blodlegemer. Et oplagt eksempel på dette er tab af blod fra blødning, som kan forårsage svær anæmi. Der er andre betingelser, der kan forårsage ødelæggelse af røde blodlegemer uden tab af blod, der er kendt som hæmolytisk anæmi. Hæmolytisk anæmi kan være forårsaget af autoimmune sygdomme, genetiske biokemiske defekter (glukose-6-fosfat dehydrogenase mangel) eller gennem mekanisk traume, opstår som i hjertekirurgi. Seglcelle anæmi er en kombination af mangelfuld produktion og øget ødelæggelse, at genetiske defekter i RBC produktion forårsage hæmolytisk anæmi under visse omstændigheder.

Skader på knogle marv

Polychromasia kan også forekomme når knoglemarven er beskadiget, hvilket fører til for tidlig frigivelse af røde blodlegemer. Den mest almindelige årsag til udbredt knoglemarv skader er infiltration af ondartet () kræftceller, enten fra marv, selv (leukæmi) eller som følge af metastaser fra andre væv. En anden årsag er knoglemarv fibrose, hvor ukontrolleret vækst af umodne blodceller af forskellige typer fører til dannelse af arvæv, som skader knoglen.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com