Hvad er gode kolesterol: HDL & LDL?

02/11/2014 by admin

Total kolesterol omfatter HDL (high-density lipoprotein), LDL (low-density lipoprotein) og VLDL (meget lav density lipoprotein).

Hvad er HDL?

HDL kaldes det gode kolesterol, fordi det fjerner kolesterol fra væggene i blodkarrene og tager det til leveren, hvor kroppen kan slippe af kolesterol.

HDL niveau

Ifølge American Heart Association, med en HDL niveau på 60 mg/dL eller derover til at beskytte mod hjertesygdomme. Mænd med en HDL mindre end 40 mg/dL og kvinder med mindre end 50 mg/dL menes at være på et højere risiko for hjertesygdomme.

Hvad er LDL?

LDL kaldes det dårlige kolesterol, fordi, som det cirkulerer i blodet, ophobninger langsomt kan ophobes i arterier og gå til hjertet og hjernen.

LDL niveau

Ifølge American Heart Association er det optimale niveau af LDL mindre end 100 mg/dL. Niveauer på 160 til 189 mg/dL betragtes højt, og over 190 mg/dL er meget høje.

VLDL

Selvom VLDL er vigtigt, ikke kan en test måle niveauet. VLDL indeholder en masse af triglycerider, så din læge normalt anslår din VLDL niveau som en procentdel af dine triglycerid niveau. Ifølge Mayo Clinic er en normal VLDL-kolesterol niveau mellem 5 og 40 mg/dL.

Fun Fact

Ifølge Harvard familie sundhed Guide, LDL udgør 60 til 70 procent af total kolesterol, VLDL udgør 10 til 15 procent af total kolesterol og HDL gør op 20 til 30 procent af total kolesterol.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com