Er bly et giftstof?

09/09/2013 by admin

Bly er et giftstof og blyforgiftning er blevet dokumenteret i mere end 6.000 år. Nogle mener, at toksiciteten af bly haft en dybtgående indvirkning på det romerske imperium.

Første kendte omtale

Den første kendte omtale af bly toksicitet blev foretaget af Hippokrates, en gammel græsk læge. Han beskrev blyforgiftning og de tilhørende symptomer så tidligt som i det fjerde århundrede F.kr.

Romerriget

I Romerriget og andre antikke og middelalderlige samfund, blev en blyacetat sirup ofte tilføjet til mad og vin. Nogle forskere mener, at den resulterende masse blyforgiftning bidraget væsentligt til faldet i imperiet.

Symptomerne på blyforgiftning

Symptomerne på blyforgiftning omfatter ofte tab af appetit, vægttab og energi, bleghed, mavesmerter og irritabilitet. Symptomerne begyndt ofte før blodet nå 2 mikrogram bly pr. deciliter blod, og niveauer, der overstiger 10 mikrogram per DL er dødelig for børn og yderst farlige for voksne.

Absorption og udskillelse

Selv voksne kan normalt udskille 99 procent af bly åndede eller indtages inden for et par uger, kan udvidet eksponering tvinge kroppen til at gemme det i væv og organer. Børn er mere følsomme over for blyforgiftning, som deres organer kan kun udskiller 32 procent af bly de tager på.

Sundhedsmæssige betænkeligheder

Fordi overeksponering for føre kan have negative sundhedsvirkninger, anbefaler mange at have dine rør testet for bly til at sikre, at ingen toksiner er at komme ind i dit vand. Test maling på og i dit hjem er anbefales også, som bly-baseret maling engang var almindelige.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com