Radiologi & lunge kræft opdagelse

06/17/2010 by admin

Radiologi & lunge kræft opdagelse

Lungekræft er en terminal sygdom, der primært påvirker lungerne. Dog lungekræft kan sprede sig til andre væv og organer gennem lymfeknuder eller blodet hvis ikke opdaget tidligt og behandlet. Der er flere diagnostiske metoder af imaging-teknologi, der anvendes af radiologer i påvisning af lungekræft, og de fleste lungekræft opdages ved rutinemæssig røntgenundersøgelse af thorax for andre spørgsmål før nogen tegn eller symptomer på lungekræft opstår.

Årsager, tegn og symptomer

Rygning er No. 1 årsagen til lungekræft. Andre årsager omfatter: passiv røg, asbest eksponering, lungesygdomme som tuberkulose (TB) og kronisk påtrængende lungesygdom (KOL), radon eksponering og visse erhverv.

De fleste patienter med lungekræft oplever ikke nogen tegn eller symptomer indtil de langt senere stadier af sygdommen. I nogle tilfælde vil patienter opleve et eller flere af tegnene og symptomer på lungekræft, herunder en hoste, der er enten nye eller har fået dårligere over tid; hoste op enhver mængde af blod; smerter i brystet, der er kedelig, ømme og vedvarende; åndenød; hvæsen eller hæshed; eller gentage respiratoriske infektioner såsom bronkitis eller pneumoni. Hvis du har nogen af disse tegn eller symptomer, søge lægehjælp omgående.

Brystet radiologi (X-ray)

Røntgenundersøgelse af thorax er en af de mest let tilgængelige diagnosticeringsværktøjer. Røntgenundersøgelse af thorax er det første skridt i diagnosticering af lungekræft. Denne type af imaging udsætter patienten at små doser af stråling. Disse x-stråler tage billeder af lungerne fra side, frontal og tilbage visninger, afslører tilstedeværelsen af eventuelle unormale masserne. Men, x-stråler kan ikke afgøre, hvis massen fundet er kræft; yderligere undersøgelser er nødvendige. Denne yderligere afprøvning vil også bestemme omfanget af skader.

Edb Tomatography (CT)

CT-scanninger er forbedret 3-D røntgen producerer tværsnit billeder af området der skal scannes, herunder maven, bryst og hoved. Med denne forbedrede 3D-evne er en CT-scanning langt mere præcis end den typiske røntgenundersøgelse i påvisning af lungekræft. Billeddannelse af en CT-scanning er så præcis, at det kan detektere specifikke funktioner på tumorer fundet hos patienter med lungekræft, gør det muligt for læger at bedre påvise skader og sprede forårsaget af denne sygdom. CT billederne kan også lokalisere placeringen og størrelsen af tumorer hos patienter med lungecancer. Bestråling er minimal med en CT-scanning.

Magnetisk resonans Imaging (MR)

Denne type af imaging er produceret af radiobølger, magnetisme og computere til at give meget detaljerede billeder af de områder, der er scannet. CT billeddannelse er ikke så præcis som Mr imaging i påvisning af lunge kræft tumortyper, og der er ingen eksponering for stråling. Mr-scanninger bliver mere tilgængelige, men har tendens til at være en meget langsommere proces end CT-scanning. MRIs er også væsentligt dyrere end en CT-scanning. Desuden særlig beslutning er fattigere på Mr imaging og respiratorisk bevægelse kan sløre billeder.

Patienter, der har undergået nogen procedure med implantation af en hjerteklap, pacemaker eller nogen andre metal implantat af nogen art, kan ikke have en MR-scanning. Læger frygter, at magnetisme af maskinen vil fortrænge eller forstyrre disse implanteret udtænker.

Positrom Emission tomografi (PET)

Måling metaboliske aktiviteter og funktioner, væv, PET imaging kan registrere hvor glukose bruges i kroppen. Dette gør det muligt for læger at skelne mellem godartede (ikke-kræft) tumorer, og ondartet (kræft) tumorer. PET billeddannelse sker ved hjælp af intravenøs (IV) radioaktive stoffer, der bevæger sig gennem blodet og tillægger forskellige celler i kroppen producerer en farvet 3D-billede for lægerne at undersøge metabolismen i væv celler. PET imaging kan bestemme eller ej en tumor aktivt voksende og spredning. Desuden PET scanninger hjælp afgøre den særlige type celler inden for en bestemt tumor til at give omfattende oplysninger om væksten af sådanne tumorer. Denne metode giver detaljerede oplysninger om lungekræft, og går en lang vej i korrekt diagnosticering og behandling af sygdommen.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com