Skoliose & rygsmerter

04/10/2010 by admin

Skoliose er en unormal krumning af rygsøjlen. De fleste tilfælde af skoliose vises i børn fra 10 år til deres tidlige teenageår. Lidelsen tendens til at køre i familier og piger er plaget af lidt mere end drenge. Periodiske eftersyn kan være alle, der er nødvendige for mild skoliose, mens seler eller kirurgi kan være nødvendig for mere alvorlige tilfælde.

Årsager

Det er uvist, hvad der forårsager de fleste tilfælde af skoliose og disse tilfælde kaldes Idiopatisk skoliose. Sygdomme der påvirker den neuromuskulære system såsom cerebral parese, kan muskelsvind eller medfødte defekter være årsag til nogle tilfælde. Degenerative skoliose påvirker ældre voksne og er normalt forårsaget af gigt i rygsøjlen. Sjældne tilfælde af skoliose kan være forårsaget af tumorer i rygsøjlen.

Symptomer

Det vigtigste symptom på skoliose er en unormal krumning af rygsøjlen. Når den ses fra siden, du skal have, hvad der ligner en blød S form til din rygsøjle, men set fra ryggen rygsøjlen skal kigge lige. Skoliose vil forårsage rygsøjlen at se kurvede set fra bagsiden. Andre symptomer omfatter en ujævn talje og skuldre, en hip og et skulderblad højere end den anden og træthed. Som krumningen forværres kan du opleve en hælder til den ene side, smerter i ryggen og brystet og åndedrætsbesvær. Rygsmerter er ikke oplevet indtil skoliose er blevet alvorlig, hvorefter smerten kan være intens.

Diagnose

Din læge vil udføre en fysisk eksamen kontrollere din ryg, hofter, skuldre og brystkassen. En x-ray kan bekræfte diagnose af skoliose ved at afsløre krumning. X-ray vil vise placering, vinkel, form og retning af kurven, giver din læge med oplysninger til at bestemme behandling.

Behandling

Behandling afhænger af alder, slægtshistorie, modenhed af barnet, kurve størrelse og hvis barnet bliver i en meget længere vækststadium. Med mild skoliose kan din læge beslutte at vente og gøre periodiske røntgenbilleder for at tjekke hvis kurven forværres. Når krumning er moderat til svær og der forårsager smerter i ryggen, kan din læge beslutte at anbefale en bandage. En bandage ikke helbrede eller tilbageføre krumning, men det kan holde det fra skrider frem. Klammeparenteserne skal bæres, dag og nat og som anvist af din læge. Iført en bandage kan forebygge behovet for kirurgi.

Kirurgi

Når krumning er svær, kan deres læge anbefale kirurgi. Kirurgi er normalt udføres gennem et lille snit i ryggen og ryghvirvel er sammenføjet langs kurven. Metal stænger, kroge og skruer er sat på plads til at holde rygsøjlen sammen mens ryghvirvel heler. Disse implantater er efterladt inde i kroppen til at undgå en anden kirurgi på rygsøjlen og kan ikke ses eller følte.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com