Årsager til en forstørret lever

07/06/2010 by admin

En forstørret lever, refereret til som hepatomegali, er ikke en sygdom i sig selv, men et tegn på en underliggende medicinsk tilstand som hepatitis, kræft eller hjerteinsufficiens. Derfor vil behandling af forstørret lever afhænge af årsagen.

Årsager

Af de mange årsager til leveren skal udvides, omfatter nogle alkoholmisbrug; hepatitis A, B eller C; leverkræft; hjertesvigt; og infektioner såsom mononukleose og leukæmi. Der er også en ikke-alkoholiske fedtlever sygdom i hvilken fedt ophobes i leveren danner fibrøst væv og fører til betændelse. En anden mulig årsag er en tilstand kaldet hemochromatosis hvor kroppen optager for meget jern fra den mad, du spiser. Jern hober sig op i vigtige organer som leveren og forårsager skader.

Symptomer

Der er ingen synlige tegn du har en forstørret lever, symptomer, hvis de forekommer, ville være ømhed at røre, hvor leveren er placeret, mavesmerter eller fylde og gulsot. Gulsot er en gulfarvning af hud og øjne og vil opstå, hvis leverfunktionen er blevet beskadiget.

Diagnose

Din læge kan fortælle med en fysisk eksamen, hvis leveren er forstørret. Leveren kan føles blød, uregelmæssige og fast, og knuder kan også mærkes. Diagnostiske tests kan angive årsagen til den forstørret lever. X-stråler, CT-scanninger og ultralyd bruge imaging til at se på indre organer. Leverfunktionstest brug en blodprøve for at se, hvis en sygdom er til stede. Fjernelse og undersøge en lille levervæv stikprøve, kaldes en biopsi kan hjælpe lægen afgøre, hvordan sund din lever er.

Behandlinger

Behandlingen afhænger af årsagen til den udvidede leveren. Hvis alkoholmisbrug er årsag er det vigtigt at stoppe med at drikke. Motion og vægttab kan hjælpe med en fedtvæv lever sygdom og vil holde dit kolesteroltal lavere også. Medikamenter behandling normalt af hepatitis B og C, og hepatitis A kan løse sig selv. Medicin for hjertesvigt kan hjælpe med at tage ekstra væske fra leveren. Leverkræft kan behandles med kirurgi, kemoterapi og strålebehandling. Blod sygdomme såsom hemochromatosis kan afhjælpes ved at trække blod jævnligt for at reducere mængden af jern i blodet.

Forebyggelse/løsning

At reducere din risiko for at erhverve hepatitis, begrænse din brug af alkohol og fører en sund livsstil kan gå en lang vej til at sænke din risiko for en forstørret lever. Brug medicin, når du har brug for dem og være forsigtig, når du bruger kosttilskud, som høje doser af vitamin A, D, E og K kan skade leveren.


Relaterede artikler

© 2019 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com