Hvad er åndenød af ånde?

03/12/2013 by admin

Åndenød, også kaldet dyspnø, er følelsen af, at man ikke er i stand til at ånde i luft nok til at tilfredsstille sin krops behov, som kan forårsage person at trække vejret hurtigt i et forsøg på at tage i mere luft. Åndenød kan betyde en lang række underliggende betingelser, hvoraf nogle er livstruende, så en anfald af dyspnø bør tages meget alvorligt.

Dyspnø fornemmelser

Åndenød er en tilstand, der kan forårsage mange forskellige fornemmelser afhængigt af enkelt og årsagen til dyspnø. En almindelig måde at opleve åndenød er at føle stram i brystet og ånde skyndsomt, mens følelse som du er ved at blive kvalt. Åndenød kan også komme som mild ubehag mens vejrtrækning, eller at have en følelse af, at du skal frivillig indånder, eller kæmper for at holde vejrtrækning, selv om normal vejrtrækning er en automatisk funktion. Ofte nogen oplever åndenød vil kølen over og/eller har vanskelige taler.

Eksterne årsager

Mens dyspnø kan være forårsaget af en bred vifte af medicinske tilstande, er det også almindeligt fremkaldt af ydre forhold. Det er normalt at opleve åndenød til en vis grad mens du arbejder ud, da hjertet og lungerne skal arbejde hårdere for at levere tilstrækkelig ilt til kroppen. Aktivitet i de høje luftlag er tilbøjelige til at forårsage åndenød, da der er mindre ilt i luften høj i atmosfæren. Derudover kan udsættes for ekstrem varme eller kulde forårsage problemer med vejrtrækning. Voldsomme allergiske reaktioner kan forårsage åndenød, samt giftige bid eller stik fra insekter og spindlere.

Interne årsager

Der er mange interne problemer, der kan forårsage åndenød. Spørgsmål, der påvirker kredsløbet og respiratorisk systemer kan forårsage åndenød, hjerteanfald, hjerte-karsygdomme, uregelmæssige hjerteslag, lungekræft, en kollapset lunge og astma. Lungebetændelse, tuberkulose, og selv influenza eller forkølelse kan føre til åndenød. Anæmi, en tilstand, hvor blodlegemer ikke er effektive til at levere ilt, forårsager ofte åndenød.

Risikofaktorer

Visse risikofaktorer har tendens til at gøre nogle mennesker mere tilbøjelige erfaring åndenød end andre. Fedme og stillesiddende livsstil gør en meget mere tilbøjelige til at opleve åndenød, både fordi uegnet mennesker har svagere respiratorisk systemer og hjerter, der skal levere ilt til en større mængde væv, og fordi overvægtige mennesker er mere tilbøjelige til at blive påvirket af andre betingelser, såsom hjertesygdomme, som fører til åndenød. Svær angst kan også forårsage hyperventilation og åndenød.

Behandling

Hvis en atlet har lige afsluttet en race, hun kan forvente åndenød i tid men skal inddrive naturligt. På den anden side kan åndenød forårsaget min astma kræver brug af en inhalator at klappe i problemet. Som grundregel, hvis åndenød er så alvorlige, at personen bliver forvirret, svimmel eller er hivning ukontrollabelt for ånde, ringe 911 straks. En læge vil bedst kunne diagnosticere årsagen til dyspnø.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com