Hvad er funktionen i bugspytkirtlen?

09/17/2011 by admin

Hvad er funktionen i bugspytkirtlen?

Bugspytkirtlen er et afgørende organ, som er en del af de menneskelige mave- og endokrine systemer. Bugspytkirtlen gør enzymer og hormoner som insulin og glukagon for kroppen. Enzymer er stoffer, fremskynde reaktioner i kroppen. Bugspytkirtlen producerer enzymer er nødvendige for fordøjelsen af mad. Skade eller sygdom i bugspytkirtlen kan resultere i alvorlig sygdom og muligvis død.

Funktion i bugspytkirtlen

Bugspytkirtlen er en vigtig komponent i fordøjelsessystemet. Det producerer og udskiller fordøjelsessystemet enzymer som amylase, som fordøjer stivelse. Det producerer også lipase, som nedbryder fedtstoffer og trypsin, en protein processor. Bugspytkirtlen skaber og udskiller insulin, glucagon og andre hormoner. Insulin og glucagon er særligt vigtige for opretholdelsen af blodsukker, som insulin sænker blodsukkeret og glucagon øger blodsukkeret efter kroppens behov.

Karakteristik af bugspytkirtlen

Bugspytkirtlen er en lang organ placeret i maven, bag maven og lige over tyndtarmen. Lys tan eller pink i farven, bugspytkirtlen er dækket med et tyndt bindevæv, der opdeler det i lobules. Den højre del af bugspytkirtlen, kaldet hovedet, er den største del, liggende i den første kurve af tyndtarmen. Den mindste del af bugspytkirtlen, halen ender i nærheden af milten.

Funktioner i bugspytkirtlen

Bugspytkirtlen er sammensat af to typer af funktionelle væv: grupper af celler kaldes Holme af Langerhanske øer og kanaler kaldet pancreas acini. Holme af Langerhanske er del af bugspytkirtlen, der producerer og udskiller hormoner. Pancreas acini gøre og udskiller pancreas enzymer samt bikarbonat ioner bruges til at neutralisere mave syrer.

Historie af bugspytkirtlen opdagelser

Bugspytkirtlen blev identificeret af græske anatom Herophilus i det 2. århundrede f.kr. Flere hundrede år senere, gav en anden græsk videnskabsmand, Ruphos, orglet sit navn, som betyder "alt kød" for sin kødfulde udseende. Den næste vigtig pancreas opdagelse opstod århundreder senere, når i 1869 en tyske anatom ved navn Paul Langerhanske identificeret de hormon-producerende celler i bugspytkirtlen, Holme af Langerhanske, som senere blev opkaldt til hans ære.

Overvejelser

Bugspytkirtlen kan blive påvirket af en række spørgsmål, der forårsager sygdommen, herunder diabetes, kræft og betændelse. Betændelse i bugspytkirtlen kaldes pancreatitis, en livstruende tilstand, der kan opstå af mange grunde--blandt dem, langsigtede narkotika eller alkohol misbrug, viral infektion, cystisk fibrose, kræft og traumer. Type 1 diabetes er resultatet af et immunsystem angreb på bugspytkirtlen og Type 2 diabetes forekommer, når bugspytkirtlen producerer utilstrækkelig mængde insulin. Kræft i bugspytkirtlen er en yderst vanskelig kræft til at behandle, med en fem-års overlevelse på mindre end 5 procent.


Relaterede artikler

© 2019 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com