Hvad sker der, når to plader skubbe sammen?

10/12/2011 by admin

Hvad sker der, når to plader skubbe sammen?

Forestil dig en moon mellemstore bold af radioaktive kemikalier og smeltet lava helt dækket af syv massive stykker af massivt rock. Nu tilføje et par miles tykkelse af snavs, klipper og vand over, og du har makeup af jorden. Det er en konstant skiftende masse forsøger at holde i enorme varme og kræfter i Jordens kerne. De konstant skiftende af disse plader giver jorden dens funktioner.

Kontinentale konvergens

Kontinentale plader er den samme tæthed og derfor blot skubbe ind i hinanden. Kollisionen er meget ligesom to biler ramte hovedet. Der er en masse buckling, smuldrende og folde flyder i stien mindst modstand. Knusning pres fra kontinentale plader danner bjergkæder med fortykkelse af plader på zonen kollision. Dette er også årsagen til lavvandede eller overflade jordskælv aktivitet frigive den intense pres mellem de to plader.

Ocean-Continental konvergens

Oceaniske plader er tyndere og mere tætte end kontinentale plader. Når de to plader er tvunget sammen går den oceaniske plade under den kontinentale plade i en proces kendt som "subduktion." Når pladen ned til ca 100 miles, begynder det at smelte. Den blomstrende lava kaldet magma langsomt flyder på overfladen mellem revner i de to plader. Til sidst bryder magma gennem overfladen i form af en vulkan.

Ocean konvergens

Når to plader skubbe sammen under havet, en plade er nedsynkende under den anden. Da havbunden er mindre tæt, er en del af havbunden trukket med den nedsynkende plade danner en V-formet grøft på havbunden. Magma stiger fra den smeltede nedsynkende plade udgivelser vulkanske snavs på havbunden. Ø vulkaner, der dannes over millioner af år på denne måde. Stress fra de to plader forårsager i sidste ende et jordskælv, der undertiden gyder en tsunami.

Divergerende grænser

Når to plader skubbe sammen, kommer to plader fra hinanden i anden enden af den skiftende plade. Magma skubbe op fra jordens kerne danner en ny skorpe skiftende havbunden. Den Midtatlantiske højderyg er et eksempel herpå, strækker sig fra det nordlige ishav til ud over Afrikas sydspids. Havbunden bevæger sig fra hinanden med en hastighed på 2 1/2 inches om året med magma hele tiden skubbe opad indtil endelig afkølet af vandet.


Relaterede artikler

© 2019 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com