Struktur af en vagt celle

08/04/2012 by admin

I planter der epidermis (tynde overflade lag af væv) ikke er kontinuerlig. Det kan være afbrudt af minut porer kaldet spalteåbninger. En stomi er dannet af en pore, som stadig er omgivet af to celler kaldet guard celler, der ved deres ændringer i form medfører lukning og åbning af stomien. Pore af stomien kaldes spalteåbningernes blænde hvorigennem gasformige udveksling foregår.

Figur

I enkimbladede (græs), cellernes guard er tavs-klokke formet og porerne er slids-lignende. Sommetider, guard celler er semi-Månens halvmåne-formet celler og er knyttet til hinanden ved de buede ender af deres konkave sider forlader en slids-lignende åbning. I angiosperm planter, disse to guard celler er nyreformede, og de forbliver knyttet til hinanden af deres to ender af de konkave sider, udgør en central pore.

Cellevæg

Væggene i vagt celler mod pore er normalt tykkere end de andre sider og de tyndere dele er mere extensible. Vagt celler er normalt omfattet af neglebånd, som generelt fortsat på den væg der vender ud mod spalteåbningernes pore og som også når cellerne abutting på sub spalteåbningernes kammer (lige under hver stomi, en fremtrædende hulrum eller intercellulære rum er til stede, der er kendt som sub spalteåbningernes kammer).

Tykkelse af cellevæg

Tykkelsen af cellevægge af guard celler og deres størrelse varierer i forskellige typer. I græsser, guard celler har smalle midterste områder med fortykket ydre og indre vægge; vagt celler er forbundet med datterselskab celler, en på hver langside. I Amaryllis type, fundet i både tokimbladede og enkimbladede, er cellevægge af guard celler omkring hver åbning fortykket. I typen Mnium, fundet i mosser, er guard celler ventrale væg tyndere end de dorsale væg.

Intra cellulære partikler

Disse celler indeholder fremtrædende kerne, tætte cytoplasma, talrige mitokondrier, elementer af endoplasmatiske reticulum, Golgi organer, vacuoles i forskellige størrelser og choloroplastids. Disse chloroplastids adskiller sig fra chloroplastids af mesofyllet celler. Men de udfører fotosyntese normalt. Vagt cellerne i nogle arter kan mangle fotosyntetiske pigmenter.

Epidermal celler

Den epidermale celler, som er beliggende ved siden af vagt cellerne, kaldes datterselskab celler. Disse celler kan skelnes fra andre celler af deres størrelse og arrangement. Med andre ord afviger den epidermale celler tilstødende guard celler ofte morfologisk fra resten af den typiske epidermale celler.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com