Hvad forårsager gigt?

04/03/2010 by admin

Gigt er en bred betegnelse, der dækker mere end 200 betingelser, nogle af de mere almindelige er slidgigt og leddegigt. Det er en tilstand karakteriseret ved betændelse i leddene og knoglerne, forårsager begrænset mobilitet og smerte. Det er den førende sundhed klage af mennesker over 55 år. Men der er ingen kendt årsag til denne betingelse, er der flere måder at behandle den.

Typer

Den mest udbredte form for gigt er leddegigt, hvor immunsystemet fejlagtigt angriber leddene og andre dele af kroppen. Særligt smertefulde episoder, kaldet "flare-ups," opstår, når leddene varme op fra en ekstra strøm af blod til området, forårsager stivhed, hævelse og svære smerter.En anden type af gigt er slidgigt, forårsaget af brusk, som normalt støtter leddene, ved at blive skør og svag. Knogler nedenunder brusk derefter forsøge at kompensere for mangel af fortykkelse og breder sig ud, forårsager knop-lignende vækster kaldet osteophytes. Når brusken svækker yderligere og pauser væk fra knogler, kan knoglerne gnide sammen, forårsager alvorlige smerter.

Risikofaktorer

Men den egentlige årsag til leddegigt er ukendt, flere faktorer kan prædisponere en mod gigt: at være over 55 (arthritis er meget sjælden hos personer under 40), overvægt, at være en kvinde (to-tredjedele af alle gigt tilfælde er fundet hos kvinder) og at have forudgående skade eller stamme på leddene.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com