Diverticulitis vs Crohns sygdom

04/13/2010 by admin

Diverticulitis vs Crohns sygdom

Diverticulitis og Crohns sygdom er begge inflammatorisk sygdom i tyktarmen. Begge sygdom kan påvirke hele fordøjelseskanalen fra spiserøret til endetarmen. Mens mange af symptomerne er ens, er det to helt forskellige sygdomsprocesser.

Definition af Diverticulitis og Crohns sygdom

Diverticulitis er en tilstand hvor svage områder i tyktarmen udvikle poser, der kan blive smittet eller betændte. Crohns sygdom er en kronisk tilstand, der påvirker hele dele af tarmen i stedet for poser.

Årsager

Diverticulitis er en nonhereditary tilstand oftest forbundet med mennesker over en alder af 40, der har en lav fiber kost, er overvægtige eller er stillesiddende (eller en kombination af disse). Crohns sygdom er ofte arvelig, kan skyldes en immun sygdom, forekommer normalt i personer alderen 20-30, og er ikke forårsaget af kostvaner.

Symptomer

Symptomer på diverticulitis og Crohns sygdom kan være meget ens, herunder feber, mavesmerter, kvalme, oppustethed, diarré, og rektal blødning. Desuden med Crohns sygdom, personen, der har mere uforudsigelige afføringsvaner (skiftende mellem diarré og forstoppelse), og kan udvikle hudproblemer og gigt.

Komplikationer

Komplikationer af begge sygdomme kan omfatte peritonitis, anæmi fra blødning, intestinal blokeringer og ardannelse, bylder og fistler mellem kolon og blære. Crohns sygdom kan også forårsage underernæring, vægttab, osteoporose og andre systemiske inflammatoriske respons.

Behandling

Milde tilfælde af diverticulitis kan ofte afhjælpes med hvile, kosten justeringer, antibiotika og i mere alvorlige tilfælde, kirurgi. Mens der er ingen kur for Crohns sygdom, anti-inflammatoriske lægemidler, steroider, hjælpe antidiarrheal agenter og kirurgi til at lindre symptomer fra flare-ups.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com