Ammoniak og leverfunktion

02/10/2011 by admin

Ammoniak og leverfunktion

Der er mange faktorer, der kan forårsage nedsat leverfunktion, fra fysiske skader på sygdom. En af biprodukter af nedsat leverfunktion er leverens evne til at rense ammoniak fra blodbanen. Leveren er afgørende for at fjerne giftstoffer fra din krop, så det er vigtigt at forstå, hvordan leveren gør sit job for at beskytte din sundhed og endda dit liv.

Ordentlig leverfunktion

Når du arbejder korrekt, har leveren flere vigtige funktioner. Nogle af disse funktioner omfatter nedbryde fedt for transport, så kroppen kan bruge dem som energi, forarbejdning og opbevaring af jern, konvertere glukose til glykogen til opbevaring og fjernelse af narkotika og giftstoffer fra blodet. Leveren omdanner også ammoniak, som er giftigt, til urea til udgivelse i urin og styrer blodpropper. Ifølge Lucile Packard children's Hospital i Stanford holder"leveren omkring 13 procent af kroppens blod levering på et givet tidspunkt."

Nedsat leverfunktion

Når leveren ikke fungerer ordentligt, opstå betydelige problemer. Leveren kan blive ude af stand til at konvertere glukose eller fjerne giftstoffer fra blodet, hvilket fører til en farlig og undertiden dødbringende oprustning i blodbanen. Nedsat leverfunktion kan også forårsage ukontrolleret blødning fordi leveren er i stand til at producere faktorer afgørende for blodpropper. Derudover med nedsat leverfunktion kan leveren blive ude af stand til at konvertere ammoniak, giver dette giftige stof i blodbanen i stedet for at blive ordentligt udvist som urea i urinen.

Virkningerne af ammoniak

Virkningerne af leverens evne til at konvertere og fjerne ammoniak fra blodbanen kan have en ødelæggende effekt på dit helbred. Nogle af symptomerne på ammoniak forgiftning omfatter opkastning, vejrtrækningsbesvær, træthed, desorientering og beslaglæggelser. Effekten af ammoniak på hjernen er en tilstand kaldet hepatisk encefalopati, som kan forårsage hjerneskader, koma og død.

Årsager til nedsat leverfunktion

Der er en række mulige årsager, der alvorligt kan nedsætte leverfunktionen. Når leveren er beskadiget på det punkt, hvor det ikke kan konvertere og fjerne ammoniak fra blodbanen, kaldes tilstanden akut leversvigt. Ifølge Mayo Clinic, "at tage for meget acetaminophen (Tylenol, andre) er den mest almindelige årsag til akut leversvigt i USA." Andre årsager omfatter leverkræft, virale sygdomme som hepatitis, brug af leveren skade receptpligtig medicin og overdreven brug af narkotika og alkohol.

Leverfunktionstest

Din læge kan køre tests for at kontrollere din leverfunktion for problemer. Tests er foretaget ved at tage en blodprøve og kan omfatte kontrol af bremset blod blodpropper eller højere end normale niveauer af vigtige enzymer bruges af leveren til at nedbryde proteiner. Yderligere tests kan omfatte kontrol af lave niveauer af albumin, et protein, der er medvirkende til at bekæmpe infektion, eller høje niveauer af bilirubin, der forårsager gulsot.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com