Oplysninger om PSA blodprøve

07/10/2011 by admin

PSA eller prostata-specifikt antigen, er et protein, celler i prostata producerer. En læge vil tage en simpel blodprøve og sende prøven til et laboratorium for at kontrollere niveauet af PSA i en mands blod. PSA blodprøve bruges til at påvise prostatakræft før symptomer udvikler sig, men høje PSA alene er ikke nok at fortælle om det er kræft eller en godartet tilstand, så andre tests skal køres. American Cancer Society hedder det, at omkring 192,280 mænd vil udvikle prostatakræft i 2009, så eventuelle test, der kan forbedre chancerne for overlevelse med tidlig påvisning er berettiget.

Test tidsplan

Food and Drug Administration har godkendt PSA blodprøve for mænd 50 og ældre, sammen med mænd, der allerede har haft prostatakræft, således at eventuelle tilbagefald af sygdommen er fanget tidligt. Nogle læger også rådgive mænd med en høj risiko for at udvikle prostatakræft at begynde screening i en alder af 45. Faktorer, som sætter mænd i højere risiko for at udvikle prostatakræft omfatte African American, spiser en fedtrig kost og en familie historie af sygdommen.

Niveauer

Et niveau på 0 ng/ml, 4 ng/ml (nanogram per milliliter) betragtes som en normal læsning for PSA blodprøve. Niveauer mellem 4 og 10 ng/ml betragtes som moderat risiko, og noget over 10 ng/ml anses høj risiko. Værdier kan variere efter alder og race til en vis grad. En undersøgelse foretaget af Mayo Clinic hedder det, at ældre mænd og African American mænd ofte vil have højere niveauer af PSA.

Overvejelser

Prostata Cancer koalition fastslår, at en undersøgelse viste, at nogle mænd med PSA niveauer mellem 2,5 og 4 ng/ml vil udvikle prostatakræft, og derfor test niveau tærskel bør sænkes.

Bestemmelse af resultater

En mand med PSA blodprøve niveauer over 4 ng/ml skal gå over resultaterne med en læge at afgøre, om kræft er til stede. Lægen vil udføre en DRE (digital rektal eksamen) at tjekke for klumper, tage en urinprøve for at udelukke urinvejsinfektioner, bruge røntgen og ultralyd for at se strukturer tæt på prostata og udføre en Cystoskopi, som en tynd, tændte tube er indsat i penis til at kontrollere for blokeringer. Hvis resultaterne af disse tests tyder på kræft, er en biopsi det næste skridt.

Advarsel

PSA-test garanterer ikke en mands overleve fra prostatacancer, fordi nogle tumorer er for store eller vokse for hurtigt. Falsk-positive, hvor PSA niveauer angiver kræft, men ingen er faktisk er til stede, og falsk negative prøver, i hvilke kræft er til stede, men resultater viser ikke høje niveauer af PSA, er også en mulighed med PSA blodprøve.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com