Årsager til gulsot hos voksne

08/23/2013 by admin

Gulsot er en medicinsk tilstand, der normalt påvirker nyfødte, men kan forekomme hos voksne samt. Gulsot er ikke faktisk en sygdom, men som regel tegn på en sygdom. Det er kendetegnet ved den gule pigmentering af huden og hvide i øjnene. Andre symptomer omfatter lyse, næsten hvide afføring og mørk urin. Skader på leveren er en primær årsag til gulsot. Der er mange forskellige sygdomme, der kan forårsage leverskader og andre betingelser, der fører til gulsot hos voksne.

Galdegang blokering

Gulsot er forårsaget af ophobning af bilirubin, som er et biprodukt af kroppen forårsaget når nye røde blodlegemer er lavet. Gamle blod celler behandles som affald, og hæmoglobin inde i dem bliver til bilirubin, som skaber den gule pigmentering. Bilirubin derefter gør sin vej ind i galde, der rejser fra leveren til tarmen. Hvis denne proces forstyrres af galdegang blokering, kan bilirubin bygge op, forårsager gulsot. Almindelige lidelser, der forårsager galdegang blokering er galdesten eller tumorer.

Alkoholisk skrumpelever

Langsigtede alkoholmisbrug spiller en stor rolle i skrumpelever eller sygdom i leveren. I USA er alkoholisme den væsentligste årsag til udviklingen af skrumpelever hos voksne. Afhængigt af kroppens tolerance for alkohol varierer mængden af alkohol, der indtages, der kan forårsage skader fra person til person. Skader på leveren forårsager bilirubin oprustning, hvilket fører til gulsot. Andre symptomer på cirrose omfatter diarré, kvalme og opkastning, tab af vægt og tør, kløende hud.

Hepatitis

Hepatitis er, når leveren bliver betændt. Der er mange typer af hepatitis, herunder viral hepatitis og hepatitis A, B, C og D. Hepatitis A, B, C og D er normalt forbundet med stof-relaterede komplikationer. Visse lægemidler, herunder acetaminophen, ibuprofen og naproxen, har været kendt som årsag leverbetændelse, der kan føre til hepatitis. Leveren hjælper med at nedbryde narkotika i kroppen, og for nogle mennesker er langsommere. Sommetider, kan selv normale doser af disse stoffer forårsage leverskader. En anden type af denne sygdom, autoimmun hepatitis, kan være gået ned genetisk og kan kræve en levertransplantation.

Hæmolytisk anæmi

Hæmolytisk anæmi opstår når rød blod celler er ødelagt for tidligt, forårsager en alvorlig nedgang i antallet af røde blodlegemer i kroppen. Når knoglemarven ikke producerer nok røde blodlegemer til at erstatte de ødelagte røde blodlegemer, vil der opstå anæmi. Symptomer kan omfatte gulsot, kuldegysninger, meget bleg hud, træthed og levendegjort puls. Der findes flere typer af hæmolytisk anæmi, nogle af de mere almindelige er hæmoglobin SC sygdom, elliptocystosis, ovalocystosis, segl-celle anæmi og malaria.

Kræft i bugspytkirtlen

Ca. en tredjedel af kræft i bugspytkirtlen er forårsaget ved brug af cigaretter. Kræft i bugspytkirtlen har tendens til at påvirke mænd mere end kvinder, og er typisk mere almindelig hos rygere eller personer, der er overvægtige. En tumor i bugspytkirtlen kan forårsage biliær obstruktion, der kan føre til gulsot. Andre symptomer omfatter rygsmerter, diarré, træthed, tab af vægt og opkastning. Prognosen er typisk negativt; i omkring 80 procent af folk, der har opereret for at fjerne Pankreas tumorer, kræft allerede har spredt sig til andre dele af kroppen og er ubrugeligt.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com