Om hydronefrose

01/18/2012 by admin

Hydronefrose er en tilstand, der er karakteriseret ved hævelse af nyrerne som følge af en blokeret urin passage, der forbinder nyrerne til blæren. Blokering forhindrer urinen fra at være afladet, som forårsager pres for at bygge i nyrerne. Hydronefrose er ikke en sygdom i sig selv men er en betingelse forårsaget af en række forskellige faktorer. Ensidige hydronefrose er dilatation af én nyre, mens bilaterale hydronefrose er dilatation af begge nyrer. Bilaterale hydronefrose kan føre til nyresvigt, hvis venstre ubehandlet.

Betydning

Urin kanalen, der forbinder hver nyrerne til blæren kaldes ureter. Det punkt hvor ureter forbinder til nyrerne kaldes ureteropelvic krydset. Hydronefrose kan være forårsaget af en obstruktion i ureteropelvic krydset eller i ureter. Sådan en obstruktion får urinen til at bygge i nyrerne, som starter hævelse. Dette lægger umådelige pres på interiør i nyrerne, som kan permanent skade de muskler, der skubber urin fra nyren. Når disse muskler er beskadiget, kan nyrerne ikke længere fungere korrekt.

Årsager

Den mest almindelige årsag til hydronefrose er en forhindring ved ureteropelvic krydset, som forhindrer urinen i at forlade nyrerne. Sådan en obstruktion kan være forårsaget af underudviklede renal muskler på grund af en fødselsskade, en ændring i nyre holdning, nyresten eller blodpropper, deforme arterier, tumorer og kræft i nærliggende organer. Ureter kan blive besværliggjort af de samme grunde. Hos mænd, kan prostata udvidelsen forhindre urin flyder ud af blæren, som også lægger pres på nyrerne. Hos kvinder, kan komplikationer under graviditet medføre hydronefrose.

Symptomer

Symptomerne på hydronefrose varierer. De afhænger den tilstand, der forårsager blokering og sværhedsgraden af blokeringen. Akut hydronefrose---når der er en pludselig obstruktion---producerer alvorlige, sporadisk smerter i området omkring obstruktion (hvor som helst mellem ribbenene og låret). Mennesker lider af kronisk hydronefrose---når obstruktion udvikler sig gradvist---kan opleve mild smerte og ubehag eller slet ingen symptomer overhovedet. En obstruktion i ureteropelvic krydset kan forårsage kvalme og opkastninger samt smerter.

Diagnose

Det er vigtigt at diagnosticere hydronefrose så snart som muligt, før de berørte nyre bliver permanent beskadiget. En fysisk eksamen kan generelt udsætter en hævede nyre. Billeddannelse test som ultrasonografi, bruges CT og intravenøs urografi til at bestemme stedet for obstruktion. Sonderende endoskopi er også en mulighed hvis de billeddiagnostiske undersøgelser er inkonklusive.

Behandling

Da hydronefrose ikke er en sygdom i sig selv, behandlingen afhænger af årsagen til blokeringen og tager generelt sigte på at afhjælpe årsagen. Forskellige kirurgiske procedurer kan udføres for at fjerne forhindringen og dræne overskydende mængder af urin.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com