Om knoglemarv

10/14/2010 by admin

Om knoglemarv

Knoglemarven er blødt væv, der fylder midten af hule knogler i kroppen. Stamceller findes i knoglemarv er i stand til at blive blodplader, røde og hvide blodlegemer, fedt, brusk og knogle.Stamceller er i stand til at forvandle sig til en række forskellige typer af celler. Fordi stamceller er i stand til at vokse ind i en række celler, kan knoglemarv transplanteres fra et individ til et andet.

Typer

Menneskelige knogler indeholder to typer af knoglemarv: rød og gul knoglemarv. Rød knoglemarv består af myeloide væv, som indeholder hemopoietic stamceller. Gul knoglemarv består mest af fedt og indeholder stromale stamceller.En voksen har næsten lige store mængder af røde og gule marv, selv om vi er født med kun rød marv. Gennem hele barndommen kroppen begynder at producere gul knoglemarv og nogle af denne røde knoglemarv er gradvist erstattet.

Funktion

Den primære funktion i knoglemarven er at generere nyt blodceller, en proces kaldet bloddannelsen. Røde blodlegemer, hvide blodlegemer og blodplader er fremstillet i rød knoglemarv mens nogle hvide blodlegemer, fedt, knogle og brusk celler er dannet af gule marv. Hvis en stor mængde af blod er tabt, kan kroppen ændre gul knoglemarv i rød knoglemarv til at bistå med blodlegemer.

Identifikation

Gul knoglemarv er beliggende i den lange knogler i ben og arme og skylder sin farve til den høje mængde af fedt celler indeholder. Rød knoglemarv er bosat i knogler som hip knogler, kraniet, ryghvirvler, skuldre og bryst samt slutningen af ben og arm knoglerne. Begge typer af knoglemarv kan identificeres ved deres placering, farve og type celler, de indeholder.

Overvejelser

En række sygdomme kan opstå fra sygdomme i knoglemarven, herunder kræft. Kræft i knoglemarven, der kaldes leukæmi, hvilket sker, når knoglemarv celler begynder at formere sig unormalt. Der er mange typer af leukæmi og de er kategoriseret efter typen af blodlegemer de påvirker. De fleste leukæmi skaber et overskud af hvide blodlegemer i kroppen, som derefter forårsager en mangel på blodplader og røde blodlegemer samt et alvorligt pres på immunsystemet. Der er en bred vifte af behandlinger for leukæmi herunder kemoterapi og strålebehandling.

Potentielle

Siden starten i 1968, har knoglemarvstransplantation været en levedygtig behandling for svær stadier af kræft og genetiske sygdomme, der forårsager uregelmæssige blodlegemer. Knoglemarven kan fås fra levende donorer matches til transplantation modtager. Knoglemarven er høstet fra donors hip under generel anæstesi. Tusindvis af knoglemarv transplantationer foretages hvert år, og dette tal forventes at stige.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com