Langsigtede bivirkninger af strålebehandling

03/10/2012 by admin

En af de største bekymringer for kræftpatienter starter strålebehandling er at bekymre sig, at det skaber så mange problemer som det vil helbrede, hvis ikke mere. Denne bekymring er ikke ubegrundet. Når strålebehandling var nyt, var det almindeligt at patienterne udvikler alvorlige bivirkninger, især dem, der bliver behandlet for Hodgkins sygdom. Med nuværende medicinske procedurer, stråling behandling skaber færre langsigtede bivirkninger, men de stadig forekommer.

Betydning

I løbet af strålebehandling udsættes patientens krop for koncentreret stråler af stråling. Denne behandling er fokuseret på det specifikke område af kroppen, som kræver behandling mest, mens tidligere behandling var udsat for hele kroppen for nogle typer af kræft. Fordi stråling kan forårsage skade på sunde celler omkring de sygdomsramte kræftceller fører det til langsigtede bivirkninger.

Mindre bivirkninger

Strålebehandling resulterer i irritation af lymfesystemet. Denne betingelse, kendt som lymphedema, resulterer i en ophobning af væske og hævelse i de inficerede dele af kroppen. Hvis strålingen opstår nær visse abdominale organer såsom blære eller tarm, disse organer kan blive smittet eller irriteret, forårsager problemer med vandladning eller udskillelse. Strålebehandling for prostata resulterer typisk i diarré, inkontinens og lejlighedsvis rektal blødning. Disse symptomer kan vare op til et år efter behandlingen er færdig.

Sekundære kræftformer

Strålebehandling kan forårsage sekundær cancer ved at beskadige raske celler. Strålebehandling alene kan forårsage sekundær cancer, eller en kombination af strålebehandling og kemoterapi kan fremkalde sekundære kræftformer. Hodgkins lymfom strålebehandling, har fordi det er typisk udføres i en ung alder, en højere end gennemsnittet chance for at forårsage sekundære kræftformer. Leukæmi er en særlig fælles sekundær cancer, der skyldes strålebehandling. Sekundære kræftformer kan tage år at udvikle. De tidligste kræftformer vil normalt danne omkring fem år efter strålebehandling, mens nogle ikke vil udvikle i 15 år eller mere efter terapi. Ifølge American Cancer Society, men udvidede contemporary stråling terapier gør risikoen for at kontakte en sekundær cancer meget lav for de fleste patienter.

Reproduktiv risici

En kvinde, der er behandlet med strålebehandling løber risikoen for at have hende menstruationscyklus afbrydes hvis hendes bækken er behandlet med strålebehandling. Den kvindelige patient kan også begynde at påvise tidlige tegn på overgangsalderen som følge af strålingen. Hvis begge æggestokke er udsat for stråling behandlinger, kan dette resultere i permanent infertilitet. Mænd, der modtager strålebehandling for testikelkræft oplever et fald i deres frugtbarhed niveau samt. For mænd, der gennemgår strålebehandling af prostata, erektil dysfunktion er almindeligt og typisk varer op til et år efter behandlingens afslutning. Nogle mænd erektil dysfunktion er en permanent bivirkning af strålebehandling.

Hypothyroidism

Hypothyroidism er en tilstand, hvor en patient skjoldbruskkirtlen producerer lavt indhold af skjoldbruskkirtelhormon. Ca. en tredjedel af alle patienter, der gennemgår strålebehandling i et område, der involverer halsen vil udvikle hypothyroidisme. Efter at have strålebehandling, bør en patient regelmæssigt kontrolleres af deres læge for denne betingelse, fordi det ofte sker længe efter strålebehandling er afsluttet og symptomerne er let at gå glip af.

Potentielle

De langsigtede virkninger af strålebehandling, især dem af sekundær cancer, kan være enorme. Hver patient skal beslutte, hvis fordelene opvejer risiciene. Drøfte med lægen fordele og risikofaktorer for strålebehandling bør hjælpe patienten kommer til hans beslutning.


Relaterede artikler

© 2019 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com