Anvendelser af fordøjelsesenzymet

11/23/2010 by admin

Fordøjelsen bryder den mad, vi spiser ned i en form, der kan optages og bruges af kroppen. Denne proces begynder i munden, fortsætter i maven og slutter i tyndtarmen. Mens tyktarmen er en del af fordøjelsessystemet, nedbryde det ikke fødevarer; det absorberer vand og vitaminer produceret af bakterielle handling og udskiller affald. Hvert trin af måde, fordøjelsen i munden, maven og tyndtarmen er lettet af enzymer, der kemisk break apart kulhydrater, proteiner og lipider.

Definition

Enzymer er proteiner, der kan forårsage kemiske ændringer i andre stoffer uden at være ændret sig selv. De hjælper til at opbygge forbindelser samt bryde dem ned, og speed-up kemiske reaktioner i kroppen. Enzymer er meget specifikke---de kun handle et bestemt stof. På grund af denne specificitet, er de ofte opkaldt efter det stof, de påvirker eller typen af reaktion de lette; et "ase" føjes til navnet enzymet. For eksempel, er en lipase et enzym, der nedbryder lipider. Høje eller lave temperaturer, tungmetaller og dehydrering kan alle bremse eller stoppe enzymatisk aktivitet.

Fordøjelsesenzymer i munden

Da mad er fysisk opdelt i små stykker af chewing, frigive spytkirtlerne et enzym kaldet "spyt amylase." Det begynder nedbrydningen af kulhydrater. De kulhydrater, vi spiser er polysaccharider, hvilket betyder, at de er lange kæder af monosakkarider. Den eneste form, der kan optages i blodet og bruges til energi er monosakkarid, så amylase i munden begynder at bryde de lange kæder i mindre stykker.

Fordøjelsesenzymer i maven

Fordøjelsen af proteiner i maven starter med blid muskelsammentrækninger, der blander mad med sekreter frigivet fra kirtler i maven. Resultatet er en tynd væske kaldet "chyme." Derefter, saltsyre og pepsinogen udskilles til maven hvor de kombineres for at skabe pepsin. Pepsin er fordøjelsesenzymet i maven, der bryder båndene mellem de aminosyrer, der udgør proteiner. Gastrisk lipase er et andet enzym fundet i maven. Dens formål er at opdele fedtmolekyler i mælk, men da det ikke fungerer godt i sådan et surt miljø, det har en minimal rolle. Spædbørn har en mave enzym, der er fraværende i voksne kaldet "rennin." Det forårsager mælk i maven til at fortykkes og klumper, dermed bremse det ned og hjælper fordøjelsesprocessen.

Fordøjelsessystemet enzymer i tyndtarmen

Som chyme forlader maven og går ind i tyndtarmen, er kulhydrater og proteiner kun delvist brudt. Fordøjelsen af lipid (fedt) kun forekommer i tyndtarmen. Mange enzymer, der har oprindelse i bugspytkirtlen og tyndtarmen fortsætte processen med at fordøje kulhydrater og proteiner. Pancreas amylase, maltase, sucrase og laktase sikre alle kulhydrater er reduceret til monosakkarider af glucose og fructose. Fordøjelsen af protein fortsætter med trypsin, chymotrypsin, carboxypeptidase og erepsin, alle som arbejder sammen om at reducere proteiner i enkelt aminosyrer, der kan optages. Lipid fordøjelsen begynder med galde fra leveren, der bryder store stykker af fedtstoffer i små dråber. Derefter, et enzym kaldet "i bugspytkirtlen lipase" pauser hver fedt molekyle i sine bestanddele. Alle næringsstoffer fra kulhydrater, proteiner og lipider er fordøjet og absorberet i blodbanen i tyndtarmen.

Kilder af fordøjelsesenzymer

Ligesom alle andre proteiner, er enzymer bygget i kroppen fra de essentielle aminosyrer i fødevarer, vi spiser. Frugt og grøntsager indeholder enzymer, men da varme skader enzymer, de skal spises rå. Faktorer såsom sygdom, aldring og alkohol misbrug kan forstyrre den naturlige produktion af enzymer, i hvilket tilfælde enzym kosttilskud kan være nødvendigt at hjælpe fordøjelsesprocessen. Nøglen til at huske er, at ligegyldigt hvor flittigt vi arbejder for at spise en velafbalanceret kost, vores kroppe kan kun gavne fra den mad, vi spiser hvis det har en tilstrækkelig forsyning af fordøjelsesenzymer nødvendig for at nedbryde mad i brugbare enheder.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com