Hudsygdomme forårsaget af solen

02/24/2010 by admin

Års udsættelse for solen kan have et dybt destruktiv effekt på huden, og resultere i hudkræft og mange andre forhold. Sollys indeholder tre typer af stråling: lys, vi ser, der giver det synlige farvespektrum, infrarød, hvorefter solens varme, og ultraviolet eller UV-stråling. Skader i huden er forårsaget af UV-stråling, som er yderligere opdelt i tre kategorier: long-wave ultraviolet, almindeligvis kendt som UVA, de stråler, der forårsager solskoldning, almindeligvis kaldet UVB, og UVC eller kortbølge UV. Alle tre typer af UV-stråling er anset for at være skadelige for huden.

Hvordan stråling skader huden

Når ultraviolet stråling rører ubeskyttet hud, meget af stråling reflekteres fra hudens overflade, men nogle af strålingen absorberes ind i huden og spredt i væv lige under hudoverfladen at indtaste levende hudceller. Dette resulterer i skader på cellerne, herunder solskoldning, for tidlig aldring af huden, og huden kræft. Mennesker med bleg hud tilbøjelig til solskoldning, der bor nær ækvator linje hvor solen er stærkest er mest tilbøjelige til at udvikle kræft.

Hudkræft

Langvarig udsættelse for solen resulterer ofte i en eller flere former for hudkræft. Tre typer af hudkræft er forbundet med UV-eksponering. Basalcellekarcinom og kutane malignt melanom er forbundet med barndom eksponering. Squamous celletumorer er forbundet med langvarig eksponering, hyppigt fundet i mennesker, der arbejder udendørs. Områder af huden kræft opstår hyppigst i delene af huden mest udsat for solen, som ansigt og underarme.

Typer af hudkræft

Basal celle kræft, den mest almindelige form for hudkræft, ligner en hævet, hård, rød eller rød-grå, pearly område fundet oftest i ansigtet. Venstre umarkeret, der er mulighed for det kunne blive alvorligt, men det er let kureres og sjældent bliver en betydelig sundhedstrussel.

Squamous celle kræft udvikler normalt i områder af huden med synlige skader, pletter eller fregner, de fleste ofte findes på ansigt. Pletter udvikle sig til rough patches med små åbne sår, der aldrig heles. Ubehandlet, disse sår vil tiden vokse ind i sprøde større sår. Hvis fanget i tide, squamous celle kræft normalt kan blive helt helbredt, men det kan spredes og blive farligt, hvis det ignoreres.

Malignt melanom er mere sjældne og også mere farlige. Det præsenterer oftest som en muldvarp eller mørk plet, der skifter i farve, størrelse, form, eller begynder at bløde. Hvis diagnosticeret tidligt, er det normalt let kureres. Udiagnosticeret, det kan sprede sig og er ofte dødelig.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com